8. září 2019

A tak to bylo


Jako každoročně i letos se bude 21. září ve 14 hodin konat  u pomníku na hranici s Německem mezi Horní a Dolní Světlou vzpomínková slavnost  k událostem v r. 1938.  

                                 

V tom roce se stupňovaly akce německé menšiny v našem pohraničí, podporované nacisty, směřující k rozbití našeho státu.  Od r. 1936 se podél našich hranic s Německem začalo budovat pevnostní opevnění, v našem okolí je zachována celá řada malých pevnůstek. Dne 20. května  1938 byla vyhlášena  mimořádná opatření, když byl zjištěn pohyb německých vojsk u našich hranic. Na našich hranicích zaujaly pozice jednotky Stráže obrany státu (SOS), tvořené vojskem, celníky a četnictvem.   Až do 22. září byl celkem na úseku kolem nás klid.    Ovšem v ten den zahájily německé bojůvky ozbrojené akce ve Varnsdorfu. Návazně na to  se objevily tyo bojůvky i u stanoviště SOS  - nad Dolní Světlou na přechodu do Waltersdorfu.  Slabé družstvo SOS poté, co na ně Nemci zahájili palbu, ze strážnice ustoupilo. Německé bojůvky strážnici – budovu celnice  (dnes již neexistující) - obsadily a zdemolovaly.  Ve večrních hodinách se jednotky SOS, posílené o útvar z Mařenic, vrátily a   po boji celní úřad opět obsadily.  V boji byl zabit místní nacista Mocker z Kunratic.

Poté, co Česká republika přijala mnichovskou dohodu Německa s Francií a Velkou Británií, bylo pohraniční úžemí předáno Němcům. Následoval vítězný průjezd Hitlera na počátku řijna 1938 mimo jiné Cvikovem a Mařenicemi.     Přestřelka na hranicích ovšem měla po vzniku Protektorítu smutnou dohru, několik příslusšníků zmíněné jednotky SOS bylo zatčeno a odsouzeno k dlouholetému uvěznění. Osvobozeni byli až po skončení války.


Na místě, kde se popisované události odehrály, byl vybudován péčí   Československé obce legionářské pomník, u kterého se vzpomínková slavnost bude konat. 
Pomník byl odhalen v r. 2003.   Slavnosti se pravidelně  účastní řada místních obyvatel, zástupců armády a lidosprávy.   
Zvu jménem jednoty legionářů i čtenáře tohoto blogu.

Přikládám několik fotografií  a výstřižek z pozvánky.


Na web adresách


a



najdete videa o vzpomínkové slavnosti a o vydání sborníku k těmto událostem.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]