26. září 2019

Cesta zarúbaná


se zpívá v jedné písničce. Cesta poničená,  bychom mohli zpívat my. A ještě by další sloka mohla znít – peníze vyhozené.

O co jde. Před mnoha a mnoha lety (pozor, nebude to pohádka, ale drsná skutečnost) byly obecní cesty zatravněné, protože se po nich jen chodilo a jezdilo jen s dětskými kočárky. Ale pokrok si vyžádal své a chalupáři si pořídili auta. A jak se provoz zvětšoval, zmizela na těch cestách tráva a objevily se dva vyjeté pruhy po pneumatikách. Když se hodně prohloubily (nejen provozem aut, ale i vymletím po deštích, protože to byly príma strouhy pro vodu), na naše úpěnlivé prosby zasáhlo město Cvikov a navezlo do vymletých stružek vyfrézovanou drť z oprav asfaltových silniček. Někde se ta drť působením slunečního tepla spekla a vydrželo to. Jinde ovšem místo slunička přišly deště a tu drť to spláchlo.
 Světlé místo je v Trávníku na cestě do kopečku poblíž bývalé hospody. Tam jsou totiž stružky vyasfaltované. Ovšem protože tu cestu poničili lesáci při svozu dřeva shora od Knesplovky, taky to vyasfaltování zaplatili. Při jednání na SMC nám bylo řečeno, že ty polní cesty mohou opravovat jen navezením té asfaltové drtě.



A na trávnickém kopci vzniká při prudkém dešti ještě jeden zádrhel. Na podzim udělali SMC na horní cestě v zatáčce stružku pro odtok vody, kterou ovšem zaůstili na krátkou původně travnatou spojovací cestu směrem dolů. Výsledek je, že voda z horní cesty, kterou stružka sebere, teče a vymílá tuhle cestu dolů. A protože se u té cesty už dlouho opravuje jedna chalupa, ta voda na cestu splachuje i stavební suť od této chalupy. Na obrázku je výsledek dobře vidět.

 
O cestu níž zase  prudké deště vymlely ty zmíněné  výmoly (opakovaně opravované asfaltovou drtí)  až na kamení a prudký déšť tu drť a kamení v zatáčce splachuje na zahradu přilehlé chalupy. To dokladuje připojená fotografie.

A řešení? Opakované navážení a splachování  asfaltové drtě je vyhazováním peněz a vyasfaltovat dva padesátimetrové pruhy v cestě prý nejde. Takže si můžeme jen se slzami v očích připomenout vyasfaltované cesty mezi poli třeba v Bavorsku. A to prohráli dvě války ....

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]