16. září 2019

Škodlivý asbest


Mohokrát jste jistě četli, jak zhoubné účinky mají asbestová vlákénka na lidské zdraví. V řadě budov se v současnosti  likviduje asbest, který byl používán v izolačních vrstvách stěn. Na našich chalupách se asbest vyskytoval hlavně jako složka střešních krytin.
Azbest je přitom na první pohled skvělý stavební materiál. Má vysokou pevnost, malou objemovou hmotnost, je nehořlavý, lze jej jednoduše opracovat například řezáním. Jenže vdechování rozptýlených azbestových mikrovláken ve vzduchu způsobuje nádorová onemocnění. 
Azbestocementové šablony patřily mezi oblíbené krytiny. V rámci ČSSR se vyráběly v Berouně, Šumperku, nebo v Nitře. Jak sami víme, stále jsou hodně vidět v horských oblastech, kde jsou staré i přes osmdesát let. Buď jsou v provedení plochých šablon, nebo jde o vlnité desky. Střešní krytiny byly známé jako Eternit, Beronit, vlnitá střešní krytina A nebo B. Eternitová (osinkocementová čili azbestocementová) krytina byla vynalezena v roce 1899 průmyslníkem Ludvíkem Hatscheckem, rodákem z Olomouce. V České republice se začala vyrábět od roku 1921 pod obchodním názvem "Eternit" v Eternitových závodech v Šumperku a v Berouně. Základními komponenty byl rozvlákněný osinek, cement, voda a další přísady. 

Vzhledem k zdravotním rizikům azbestu jsou stavby se zabudovanými výrobky s obsahem azbestu velmi rizikové. I samotná manipulace, při snaze výrobky ze stavby odstranit, může být příčinou uvolnění azbestových vláken do prostředí. Způsoby řešení se většinou dělí na dva směry. Nabízí se azbestové výrobky ze stavby zcela odstranit nebo je vhodně zakonzervovat (opatřit nátěrem).
Střešní krytina, která není zjevně degradovaná a je opatřena povrchovým nátěrem (nedochází k zvětrávání povrchu), může dosloužit. Nevhodné je však mechanické odstraňování mechů nebo lišejníků z povrchu azbestových krytin. I úpravy střechy, např.  při prosekáváním prostupů krytinou, mohou do ovzduší uvolňovat azbestová vlákna. Absolutně nevhodným nástrojem pro tyto práce je bruska. Při velmi vysokých otáčkách brusky dojde k šíření uvolňovaných azbestových vláken do ovzduší. V ČR byl pro stavby azbest zakázán zákonem č. 157/1998 Sb. z roku 1999. Po vstupu ČR do EU je tato oblast upravována zákonem 356/2003 Sb. Výroba, obchodování a používání azbestového materiálu je nyní v EU zcela zakázáno.
Při výměně střešní krytiny  je nutno postupovat velmi obezeřetně. Firmy to již vědí a postupují správně.  Rovněž je nutno vzít na vědomí, že odstraněná krytina nemůže být jen tak pohozená nebo odhozená do stavebího odpadu. Pro likvidované asbestové výrobky jsou zřízeny speciální skládky, kterých není mnoho, takže je nutno počítat, že i odvoz bude nákladný.

Mnozí z nás již staré eternitové střechy zlikvidovali a nahradili novými střechami z plechů nebo plastovýchh šablon či z tzv. kanadského asfaltového šindelu, ale přesto uvidíme i dnes řadu starých eternitových střech,  zarostlých mechem a lišejníky. U řady chalup jsou i některé stěny opatřeny eternitovými šablonami. Na závěr jen poznámku, že v roce 1980 se na evropském trhu objevila vláknocementová střešní krytina bez příměsi asbestu.

Komentáře:
Ja si s dovolenim komnetnu. Kdyz v berline odstranovali palacrepubliky, kterej nahradil berlinskej rozbombardovnej zamek. bylo na zaberech videt kosmonauty.
tady sikmo naproti nam uvedomelej dustojnik VB nechal umejt eternitovou strecu na jeho domku vysokotakou vodou a nasledovne natrit cimsi . bylo to v lete a pracovnici provdejici firmy meli na sobe jen trenyrky a boty. ale ta vody snad ta vlakna splacla a do ovzdusi se snad nedostalo nic. kazdopadne je to u dobre pet let, ao rakovine plic jsem tu zatim neslysel.
 
Komentář dokladuje větu ze šlánku:
Nabízí se azbestové výrobky ze stavby .... vhodně zakonzervovat (opatřit nátěrem).
Střešní krytina, která není zjevně degradovaná a je opatřena povrchovým nátěrem (nedochází k zvětrávání povrchu), může dosloužit.
 
No, ona ta rakovina vzniká často až po několika desítkách let. Problém typicky uvažujícího českého jedince - žádná vlákna nejsou vidět, nikdo kolem mne neonemocněl, tak je to jen propaganda EU. Většinou je to jedinec nevystudovaný a rozumu mdlého, ale tím svým selským rozumem to pochopit dokáže, vždyť to dává smysl. A že se nemoc po těch letech často přeci jen projeví, to už si nikdo nevzpomene, že Franta vlastně před 20 lety shazoval tu eternitovou střechu.
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]