7. října 2019

Chraňme naše lesy


Nechodit do školy v pátek (jako švédská Gréta) by asi nepomohlo, ovšem pro politiky je to atraktivní téma.  Myslím si, že  kdyby Gréta školáky  vyzývala k úklidu přírody v sobotu, nebylo by to tak populární, ochrana přírody by znamenala zvednout zadek a jít do přírody něco dělat. To by tak atraktivní asi nebylo jako chodit po ulici s mávátky.
Je ale skutečností, že naše lesy ohrožuje sucho a kůrovec.  Ono se toho o lese musí vědět víc, protože i na oteplování klimatu mají lesy vliv. Když ráno slunce vychází, zasahují jeho paprsky nejprve vršky stromů, které přes noc značně vychladly a zahřívá je, kdežto pod nimi zůstává o málo teplejší vzduch, který se tam udržel přes noc, který se  jen nepatrně a velmi zdlouhavě ohřívá. Příčinou toho je vypařování vody slunečním teplem v korunách stromů, ke kterému třeba značného množství tepla, takže to oteplování se brzdí. Po západu slunce se zase nejdříve ochlazují vršky stromů a u země déle zůstává ten teplejší vzduch. Další vliv přináší vítr. Proudí-li vlhký vzduch přes chladnější les, vznikají oblaka, ze kterých může zapršet. Naopak fouká-li přes les vítr suchý, nabírá vlhkost z lesa.  Prý si toho povšiml už Kolumbus, když doplul na karibské ostrovy. Zapsal si tehdy do lodního deníku:
Tady prší každé odpoledne, jako pršelo na španělských ostrovech, než jsme je odlesnili.
Vidíme tedy, že les udržuje vlhkost a proto tedy je zásobárnou pro vodní pramínky. Mnozí si připomenou koned osmdesátých let, kdy byl vykácen les nad trávnickou vodárnou a celé léto nám do vodárny denně vozili cisternu s chlorovanou vodou. Naštěstí nám pomohl vrt u bývalé hospody. 

Také vidíme, kolik potůčků v lesích okolo nás v porovnání s dobou našeho mládí zaniklo nebo zesláblo.  I lesníci zde v okolí bědují, že nám lesy ničí kůrovec (i když ve srovnání se Šumavou nebo Beskydy to není tak nápadné). Trochu nám pomohlo i to, že se v našem okolí za posledních 80 let plocha lesů rozšířila. Dobře to poznáme pri pohledu na letecké snímkování z r. 1938 a na dnešní leteckou mapu našeho okolí. Dokazují to i betonové pevnůstky, vybudované na ochranu před hitlerovským Německem. Dnes jsou zarostlé v lese, takže by před útokem jen težko chránily. Při jejich budování byly vzájemně viditelné, aby se mohly palbou podporovat.
Sluneční záření ohřívá zemi obrovským výkonem, což donedávna účinně ochlazovala zeleň – stromy a rostliny -  fungující coby „zelená střecha planety“, tedy přirozená klimatizace. Jenže za posledních 150 let přšla zěměkoule o obrovské plochy lesů i zeleně na polích – a nastupuje kladná zpětná vazba: Sucho  vyvolává více sucha, zatímco vlhkost přináší více vlhkosti. V naší republice je zatím situace kolísavá, lesů přibylo, ovšem pole jsou zastavována v okolí měst skladovými halami. Naše výrobní kapacity poklesly (to vidíme i tady ve Cvikově – zanikla Severka, Adast, Interiér) a pro svou polohu ve středu Evropy dobře sloužíme pro některé mimoevropské výrobce jako skladový prostor s rozvozem po sousedních zemích.
Proto se v současnosti publikují výzvy, abychom vysazovali stromy a hahrazovali současné ztráty jejich ploch. Někteří zdejší chalupáři před  desítkou let zakoupili bezprizorné louky na okolních svazích. Protože péče o ně je nákladná, došlo k jejich zarůstání náletem dřevin. Kritizovali jsme to a vzpomínali na doby před padeátí či šedesáti lety, kdy se na těcho holých svazích sáňkovalo a lyžovalo. Ovšem dnes je vlastně jejich pozvolné zarůstání kladem.

Evropská unie zahrnula dřevní masu do „obnovitelných zdrojů energie“. Je to ta slavná „biomasa“, se ktreou si kdysi nevěděla rady v televizi jedna poslankyně Zelených. Německo se vládním rozhodnutím zavázalo ukončit během dvou desítek let provoz uhelných a jaderných elektráren. Hrozí tedy nebezopečí, že biomasa lesů bude využívána jako zdroj energie a lesy budou dále mizet. Proto se v současnosti stále více diskutuje o nutnosti udržení lesů z hlediska ochrany před „globálním oteplováním“. Zastánci této teorie vydávají varování před nebezpečným nárůstem objemu kysličníku uhličitého v ovzduší. A tady mají poněkud problém, protože kysličník uhličitý potřebují rostliny při fotosyntéze, aby vytvářely kyslík! Takže více lesů znamená větší potřebu kysličníku uhličitého pro fotosyntézu! Tak omezovat jeho produkci nebo výsadbou lesů a rostlinstva vůbec ho využívat pro tvorbu kyslíku?
Zredukovat celý obří a nesmírně komplexní systém vlivů na vývoj klimatických poměrů na planetě na jedinou příčinu je skutečně zpochybnitelné. Odpůrci „ globálního oteplovacího skoronáboženství“ argumentují, že slunce je mnohonásobně větším zdojem tepla než lidni znečisťované ovzduší a připomínají i to, že doby chladu a tepla se vyskytovaly v dějinách lidstva už před stovkami let. Měli bychom však mít na paměti, že v té době bylo zalesnění mnohonásobně větší než dnes.
Takže chraňme si lesy a nahrazujme jeho ztráty!

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]