19. října 2019

Jak to bylo s pomníkem


Škola ve Cvikově nese jméno Bohumila Hynka. Vzpomínky na něj publikoval v r. 2004 jeho dlouholetý podřízený  - učitel Hylmar. Ten v roce 1934 nastoupil na školu v Kunraticích u Cvikova. To byla jednotřídka s 18 dětmi německými a dvěma českými. Pochopitelně německé děti česky neuměly. Inspektor panu učiteli Hylmarovi vysvětlil, že od sedmi ráno bude německé děti učit česky a od osmé hodiny bude výuka! Za okupace učil v Mladé Boleslavi a na Cvikovsko se vrátil až po válce, nejdříve do Jablonného. Ale už za rok byl přeložen do Cvikova, kde už působil ředitel Hynek. Veselá vzpomínka pana Hylmara se váže k vybudování Stalinova pomníku na náměstí ve Cvikově, o kterém jsem se zmínil tady na blogu v březnu 2015.


Pan učitel Hylmar  asistoval při odhalování pomníku jako oficiální fotograf. Hotový pomník byl zakryt rouškou. Náměstí bylo plné lidí a školní děti pod taktovkou pana ředitele Hynka Zazpívaly,  jak tehdy bylo zvykem, ruské písničky. Pan následoval slavnostní proslov. U pomníku stál soudruh, který měl při ukončení proslovu zatáhnout za lanko a rouška měla spadnout. Jenže, přes velké  cukání rouška nespadla! Řečník tedy opakoval: „ … a my, soudruzi, si tady připomínáme velikého Stalina.“ A … zase nic, jen lanko se škubáním přetrhlo. Tahatel si tedy vzal od blízkého praporečníka prapor a pokoušel se žerdí roušku shodit, jenže zase neúspěšně. A chudák řečník tedy opakoval frázi , připomínající Stalinovu slávu.Likvidátor roušky se tedy vysoukal  kus po pomníku nahoru, popadl roušku a … spadl za potlesku diváků i s ní na zem. Některé fotografie z této slavnosti musel pan fotograf zničit.


Když Stalin po XX. sjezdu sovětských komunistů vyšel z módy, pomník někdo v noci poničil. Tak už místním potentátům nezbývalo než pomník odstranit, prý ho nejdříve nechali strhnout a odvézt na skládku do lesa. Odtamtud zbytky pomníku časem zmizely.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]