25. října 2019

Spolkaři, přežijeme?


Máme  Spolek Trávník – Naděje.  Kdysi v šerém dávnověku (v devadesátých letech minulého století)  bylo tady podle tehdy platných  zákonů  založeno Občanské sdružení stejného názvu.

Záměr v tehdejším období rozmachu demokracie byl hájit a hlídat určitá specifika chalupářů vůči orgánům státní správy a přispívat ke spolupráci chalupářů pro společný prospěch.  Na výroční schůze se dostavovali zástupci města Cvikova, městské i státní policie a občas i zástupci místních honiteb. Pořádaly se společné  akce jako byly dětské olympiády, opékání buřtů nebo občasné vystoupení  country kapely Stará almara.  Dobrým počinem bylo využití fondu, vytvořeného ze členských příspěvků, na zakoupení některých věcí, které pak byly gratis půjčovány členům (velký žebřík, lešení, drtič větví  a pod.). Samozřejmě, že pro činnost sdružení byla důležitá součinnost majitelů místního penzionu U Naděje, kde se některé akce pořádaly.

V r. 2014 začal platit nový Občanský zákoník. Podle něj už neexistovala Občanská sdružení, takže se naše sdružení poměrně  administrativně náročně změnilo na Spolek Trávník Naděje.   Dokud fungoval zmíněný penzion, zůstala činnost poměrně aktivní (i když nikdy nedosáhla takového rozsahu, jakou má obdobný spolek v Krompachu).

Na výroční schůze Spolku v posledních letech  docházeli jen zástupci města Cvikov a debaty se prakticky soustředily jen na problémy schůdnosti a sjízdnosti místních cest. To bylo i důsledkem chalupářského pokroku.   Motorizace chalupářů se značně rozšířila, takže cesty, které byly ještě před 30 lety travnaté,  měly vyjeté  holé pásy od aut (v posledních letech se  část pražských chalupářů-důchodců  na chalupy přistěhovala natrvalo a  tak k jejich chalupám kromě jejich aut jezdí i pošta, odvoz odpadků nebo dovoz stavebnin). 

Ty vyjeté pásy pak vymlela voda při lijácích a cvikovské SMC je musely  opravovat  (zasypáním a zaválcováním asfaltové drti z oprav silnic).  Na rovině to pomohlo, ovšem na cestách s kopce se vymílala i ta drť. Jiné problémy spolek příliš společnš neřeší  (třeba  zpřísnění předpisů pro  kotle, nový vodní zákon a  vyvážení žump a p.).

Po  lesní kalamitě v r. 2010 a vpádu kůrovce v současné době velmi utrpěla i silnička mezi Trávníkem a Nadějí, po které jezdila  obrovská nákladní auta s návěsy, plnými  vytěžených kmenů stromů.  Je zábavné (kdyby to nebylo smutné),  že na této silničce je dopravní značka, omezující váhu vozidel na 24 tun, zatím co na  dokonale vybudovaném silničním obchvatu Nového  Boru je omezení na 19 tun!  Prostě úředníci od stolu povolili  na méně dokonalém povrchu malé silničky větší zatížení než na silnici s důkladným podkladem. Také je to na rozpraskání povrchu té silničky do Naděje vidět.

Ale vraťme se k našemu Spolku. V současnosti má necelých 50 členů.  Pokud odhadneme, že v Trávníku a V Naději  je obydlených skoro 100 chalup, znamená to, že členy Spolku je jen necelá polovina zdejších obyvatel.  V létě je zde i s dětmi a vnoučaty kolem 300 – 400 osob.  Údajně je zde přihlášeno k trvalému pobytu asi 50 osob. Ty zastupuje významnější orgán  –  Osadní výbor, který je něco jako komise při Zastupitelstvu obce.  Z hlediska Spolku přistupuje ještě jeden  problém – věk členů spolku.  Vesměs jsou členové důchodci, jen asi pětina členů je mladších 50 let. Do řady chalup sice ta mladší generace jezdí, ale  už k chalupám nepřilnuli tak,  jako my pamětníci. Je zde pevné jádro asi dvaceti  rodin, kteří se kamarádí 50 – 60 let a dodnes se scházejí v létě u ohňů a oslavují své kulatiny nebo narozeniny vnoučat.  Jak jsem se již zmiňoval, toto tvrdé jádro pořádalo i společné pobyty v různých atraktivních místech Česka.  Jen z některých rodin mezi nás pravidelně docházejí ti mladí, čest jim!


No a když nyní přestal fungovat spojovací bod – penzion  U Naděje –  komplikuje se i činnost Spolku. Akce jako barvení velikonočních vajec, sportovní závody dětí  nebo muziku u ohně není kde uspořádat.  Spolek  zestárl a je otázkou, jak ještě dlouho bude  spolek přestárlých kluků a holek  existovat, pokud se naši mladí nevzchopí? 

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]