5. listopadu 2019

DVB-T2 - pozor, je nejvyšší čas!


Už dlouho se pojem DBV-T2 omílá v mediích. O co jde?  Je to nástupnický standard stávajícího pozemního televizního vysílání v normě DBV-T.  Jeho výhodou je vyšší kvalita vysílaného signálu, nevýhodou pro uživatele je nutnost přeladění příjmu stávajících vysílačů na jiné kmitočty, protože ty stávající musí být celoevropsky uvolněny pro provoz mobilních telefonů.

Dnes se u televizních vysílačů používají tzv. multiplexy. Multiplex je označení balíčku televizních a rozhlasových programů a doplňkových služeb vysílaný na jednom kanálu.

Předem podotknu, že těm, co používají pro příjem televize kabelový rozvod nebo mají satelitní příjem, avizovaná změna nehraje roli, pro ty se nic nemění.

Problém mají ti, co používají pozemní příjem (s vlastní nebo společnou anténou). Pokud se Vám při příjmu ČT v pravém horním rohu televizní obrazovky začal, počínaje pátkem 1. listopadu, objevovat piktogram s vykřičníkem, znamená to, že přijímáte signál DVB-T a týká se vás vypínání dosavadního pozemního vysílání a tedy musíte přejít na DBV-T2.  Proto si buď musíte pořídit novější televizor nebo ke stávajícímu dokoupit tzv. set-top-box.
 Pro ověření, jestli váš televizor bude fungovat i nadále, můžete použít internet. Na adrese


si najdete pro vámi používaný nebo ke koupi plánovaný  typ televizoru informaci, je-li ověřen a potvrzen pro provoz v režimu DVB-T2.  Pokud váš televizor v tomto seznamu není, ale jinak vám vyhovuje, musíte si za cenu kolem 600 Kč dokoupit zmíněný set-top-box a máte vystaráno.


Ti, co bydlí v panelácích a používají společnou TV anténu (tzv. STA), mají před sebou dva kroky, nejprve musí majitel domu zajistit, aby odborná firma přeladila obvody STA na nové kmitočty multiplexu (to lze udělat i před přechodem vysílání) a pak v okamžiku tohoto přechodu vysílání STA příslušně aktivovat. Pro uživatele platí totéž, co je uvedeno v předchozím odstavečku – je nutno vyměnit televizor nebo si koupit set-top-box.

A jak je to s datem přepnutí? První přechod na vysílání pouze v režimu DVB-T2 bude v Praze a to od 27.11.2019. Pro naše chalupáře na Cvikovsku  jsou důležitá i další dvě data – pro ty, co přijímají signál z Bukové hory u Ústí n/L, platí termín 30.1.2020, pro ty, co přijímají signál z Ještědu, je to 26.2.2020. Naposled změna postihne Moravu a to 31.5.2020.

Takže slavný okamžik se blíží!

A ještě se v informacích objevuje jedno varování – vysílání DBV-T2 je sice kvalitnější, ale také citlivější na kvalitu přijímaného signálu. Tam, kde dnes přijímají signál z poměrně vzdáleného vysílače, tedy když je signál slabý (na hraniční mezi), mohou mít potíže a pokud používají jen  nějakou náhradní anténu za oknem, tak ta jim nebude stačit.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]