18. listopadu 2019

Na pivním školení


Jeden z našich chalupářů dostal k narozeninám poukaz na školení o točení piva. Je to akce, která se pravidelně koná pro skupinu až osmi lidí v plzeňské restauraci U bílé kuželky na Malé Straně. Tak pozval několik našich chalupářek a chalupářů a konalo se.

Součástí poukazu bylo i vypití dvaceti plzeňských (něco k zakousnutí už se platí mimo poukaz).  Během pití účastníci absolvovali prohlídku pivního sklepa (samozřejmě se tam čepuje tankové pivo). Účastníci si mohli čepování i vyzkoušet. Získané informace nám následně při obvyklém posezení ve spořilovské restauraci vylíčili.


Tak za prvé tankové pivo je nejlepší, protože nepřichází do styku se vzduchem ani jiným plynem a uchovává si tak tu nejvyšší kvalitu. Za druhé je nutno dbát na čistotu a teplotu skleněných půllitrů. Ty musejí být vždy vychlazené na teplotu piva, čisté a hlavně ještě mokré, takže před natočením piva mají být uloženy v průtočné lázni se studenou vodou.
Jak se čepuje, o tom v dalším odstavci. Ale předem je nutno říci, že pěna musí být vždy mokrá, hustá a krémová. Jen taková pěna totiž působí jako ochrana piva před zvětráním a uchovává jeho správný říz.  Na skle půllitru se na stěně půllitru nesmějí usazovat žádné bublinky. To by bylo znamení toho, že není čistý.  Dalším dokladem kvality piva je to, že na sklenici se budou při pití tvořit pěnové kroužky. Podle nich se dá snadno spočítat, na kolik doušků pivo vypijete. Když se netvoří, je pravděpodobné, že obsluha myje půllitry v roztoku Jaru (no fůj).  To všechno bylo součástí výkladu.
No a jak se pivo čepuje?
Nejobvyklejší je hladinka – pivo s pěnou až po okraj sklenice, čepované na jeden zátah. Výsledkem je pivo o perfektní teplotě, se správným poměrem piva a krémové pěny.
Šnyt  silnou vrstvu pěny, která  dodává pivu jemnější říz. Výčepní ho používají po naražení nového sudu, aby si ověřili kvalitu piva. Šnyt se pije pomaleji, protože dlouho se držící vrstva pěny uchovává pivo čerstvé.
Méně obvyklý způsob je mlíko. Pivo na první pohled připomíná sklenici mléka, protože půllitr je plný krémové až smetanové pivní pěny. To si prý objednává štamgast jako třetí nebo čtvrté pivo a pije ho na ex místo vloženého frťánku. 
Posledním druhem je čochtan  - pivo úplně bez pěny (což běžný konzument považuje za pivo podřadné). Musí se pít rychle, protože nemá pěnu, která by ho chránila před zvětráním, ale má hodně originálního kysličníku uhličitého a je velmi osvěžující.
S výukou čepování i s ochutnáváním plzeňského byli účastníci zájezdu do zmíněné hospody velmi spokojení. Získané poznatky bude možno ověřovat v praxi všude tam, kam na pivo chodíme.

A na závěr jen zmínku z novin, že výzkumníci z oblasti pivovarství vyvinuli přístrojek, který umožňuje konzumentovi změřit si kvalitu piva přímo v hospodě. Přístrojek (který se vejde na dlaň) rozezná kvalitu piva a její zhoršení skladováním od okamžiku expedice z pivovaru. Přístroj byl vyvinut ve spolupráci s plzeňským Prazdrojem a je patentován.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]