12. listopadu 2019

Výročí a chalupáři


Pro chalupáře ta změna před 30 lety znamenala hodně  – v období normalizace  ti, co neměli červenou knížku, opravňující je k postupu v zaměstnání, se stáhli na chalupy a chaty, kde si žili po svém. Ale byli tam i ti, co tu knížku měli jen formálně. Občas tedy museli na seřadiště své firmy při májovém pochodu, ale jinak měli poklid a dokonce si v kruhu kamarádů mohli u ohně zazpívat podvratnou písničku „budem sbírat flašky“.
Před 30 lety přišla změna. Začalo to radostným zvoněním klíčů a pokračovalo volnou soutěží rychle vzniklých politických stran a svobodnými volbami. Otevřely se hranice a mohlo se jezdit do kapitalistické ciziny, až do té doby nepřístupné. Také se otevřely možnosti i pro ty bez zmíněné červené knížky.  Dostali se do vedoucích funkcí nebo začali podnikat. V prvních dobách se i u piva v hospodě vedly politické debaty, kde padaly i výčitky rázu „jó, vy byste chtěli stále socialisticky pracovat a být kapitalisticky placení!“. Postupně přišlo ovšem i vystřízlivění, když jsme uviděli, jak se v politických stranách protlačili do špiček profesionální poslanci, jak se parkoviště při stranických sněmech zaplňovala přepychovými auty s takovou stranou spřízněných podnikatelů, co rozkulačili do té doby státní majetek do vlastních kapes. Časem vystřízlivěli i ti, kteří věřili Koženému, že všichni lidé mohou být kapitalisty.
Ano, máme se určitě lépe než za socíku, ale nůžky mezi úrovní obyvatel se rozevřely a dnes máme bezdomovce (dost možná, že většinou jde o nemakačenky, co za socíku spadali do kategorie „práce se štítících“, což bylo trestné) a máme na druhé straně miliardáře (za socíku to byli třeba vedoucí určitých obchodů či veksláci – rovněž trestně stíhaní). Ti, co nepodnikají, ale pracují jak dříve tak nyní, mají pro některé věci hlouběji do kapsy (třeba, aby si mladí manželé pořídili byt v Praze,  je bez finančního zázemí rodičů nebo bez hypotéky dost těžké). Ty panelákové králikárny (jak je kdysi nazval Václav Havel) byly formou družstevního bydlení přece jen dostupnější. A v těchto dnech už se ozvala i myšlenka obnovit družstevní bytovou výstavbu.
U nás chalupářů se na současnost nenadává. Ono mít chalupu už dnes znamená být ve vyšší střední třídě obyvatelstva, pokud si uvědomíme, že chalupa dnes  představuje milionovou hodnotu. A bez auta to taky nejde. Vzpomene si někdo ještě, že jsme zde měli za socíku tzv. Spolek zahrádkářů a jeho jménem jsme si pronajímali na víkendy autobus Praha - Krompach a zpět? A že naše chalupy za těch posledních 30 let prokoukly! Už sice materiál a barvy nakupujeme a už nepřemísťujeme, ale místní malé stavební firmičky z našich zakázek docela prosperují. I naše chalupářská parta se drží pohromadě, narážky na VIP chalupáře už ustaly.
Samozřejmě občas nějaká ta politická debata u piva propukne, ale ti rozumní jí včas utlumí. Ono to remcání mají zřejmě Češi v povaze za každého počasí. Sem tam se  to staré kádrování přece jen objeví. Kádrovali se buržousti a kulaci, za pár let zkostnatělí odpůrci obrodného procesu, pak ti pomýlení a po roce 1989 zase staré struktury.  Myslím si, že k nositelům starých pořádků patří spíše ti, co na demonstracích volají po demokracii a ignorují tak výsledky určitě demokratických voleb. Argument, že oni vše vědí lépe než ti hloupí venkovští voliči,  ovšem sahá až do feudalismu, kdy panstvo vědělo vše lépe než hloupí poddaní.
Takže připomínejme si spíše, jaký pokrok nastal, než abychom se pošťuchovali, kdo má víc pravdu. A ty plusy asi vnímá lépe naše omladina, která běžně jezdí k moři nebo do Alp na lyže, studuje v cizině, zná i jiné jazyky než ruštinu a dovede zacházet se všemi výdobytky informačních technologií.  Držme jim palce! Jen kdyby taky víc fandili chalupám.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]