7. července 2020

Hospoda spojuje (internet taky)


To ukazuje naše zkušenost. Dokud jsme měli v Trávníku hospodu, scházeli jsme se tam v hojném počtu vždy v pátek večer, kdy přijeli ti z nás, co ještě byli v pracovním poměru. Ti, co už důchodcovali na chalupách, se v hospodě scházeli i v neděli a středu, vždy v podvečer. Stále bylo o čem diskutovat, radit si a navíc se v neděli z terasy mávalo z  těm, co odjížděli, aby na ty důchodce pracovali.

Hospoda také sloužila jako schůzovní místnost pro naše  tehdejší Občanské sdružení, na výroční schůzi přišli i ti, co pivo nemuseli. A byli jsme respektovaní, protože na ty schůze chodili i představitelé lidosprávy ze  Cvikova. Samozřejmě se některé problémy ventilovaly i mimo ty schůze při posezení v hospodě, protože vedení toho sdružení patřilo k pravidelným hospodským štamgastům. Časy se mění, Sdružení se podle nového zákona muselo přejmenovat na Spolek, hospoda zanikla (ale nový majitel nás tam jednou za rok na schůzi pustil). Spolek má i na internetu svůj Zpravodaj Trávník a Naděje, který je na adrese http://travniknadeje.blog.cz/

Členů Spolku je necelých padesát (obydlených chalup je v našich dvou vesnicích něco kolem stovky), ovšem jen asi 20 – 30 se celkem pravidelně vídá. Ti ostatní chodí (a ještě ne všichni) jen na tu výroční schůzi.  Do majetku spolku jsme si z příspěvků zakoupili některé užitečné věci (lešení, velký žebřík, drtič větví -, vertikutátor a d.), které se členům spolku zapůjčují.

Když už je nyní scházení omezené, je spojovacím článkem zmíněný internetový Zpravodaj. Obdobný, dokonce každoměsíční zpravodaj je ze sousedství -  Krompašské rozhledy.  
Tamější aktivity ztráta hospody nepostihla a jsou aktivní i ve spolupráci s´místním  zastupitelstvem a jinými organizacemi. Například je tam článek s radami hasičů, jak postupovat při případném požáru, upozornění na kulturní akce v sousedních obcích, rozhovor s představitelem obce  a třeba i aktuální vtipy. Dozvíme se tam i to, že v KD Sever ve Cvikově je dlouhodobě výstava strašidel pro děti. Zajímavé jsou i krátké vzpomínky některých starousedlíků na to, co bylo a už není.

Takže ta koronavirová pohroma nám na jaře zkazila koledu a odřízla nás i od těch hospod. Na konci května se dalo posedět alespoň na zahrádce u hospody v Mařenicích (kde si alespoň dvě hospody zachovali) a teď už můžeme i dovnitř (a už nemusíme ani srkat pivo přes roušku). Výhodou je to zlevněné seniorské jízdné, sejde se nás desítka vždycky v pátek u autobusu a dvě – tři hodiny se posedí a popovídá.

Ještě, že to zdravé jádro chalupářů pořádá alespoň o prázdninách sobotní večery u sudu. Oslavujeme dožití dalších 5 či deseti let a i jiné rodinné události. Při průměrném věku našich chalupářů mezi 60 a 80 lety to ovšem naznačuje, že důvody pro setkání u sudu budou bohužel ubývat. Předloni nás opustila Maruška (co od ní občas byly na tomhle blogu recepty) a loni odešel Jirka Švec.  A ti ostatní to vedou od jedné totální výměny kloubů k jinému nemocničnímu pobytu. Držme si palečky, jedeme z kopce. Ještě, že jsme si zavedli setkání v přestavěné garáži na Edově haciendě (ovšem, když se nás sejde čtrnáct, tak je tam přecpáno).

Je nutno vyzvednout osobní aktivitu jedné naší chalupářky, kterou také zlobí to, co jsem už často popisoval (větve, zasahující do silničky, špatný stav otočky v Trávníku a d.). Neváhala a zavolala na Krajskou správu silnic a – světe div se – hned druhý den sem přijel jejich pracovník na kontrolu a slíbil nedostatky odstranit. Ona ta silnička je docela frekventovaná, jak dosvědčuje počet projíždějících vozidel, na který jsem upozorňoval v minulém příspěvku. Bohužel řada řidičů jezdí Trávníkem bez ohledu na dodržení nižší rychlosti v uzavřených obcích. I šířka té silničky není příliš velká, jak dosvědčuje nedávný případ, kdy v zatáčce předjížděl autobus cyklisty a protijedoucí auto našeho spoluchalupáře se tam už nevešlo.


A malé upozornění –zase o prázdninách jezdí v úterý a ve čtvrtek vláček ze Cvikova do Oybina.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]