4. září 2020

Hospody, hospůdky a restaurace kolem nás


Trávník o svou hospodu (U Naděje) přišel asi před dvěma lety, jak jsem zde již psal. Před válkou v Trávníku i v Naději bylo hospod více (taky nebyla televize). Udělám dnes takovou tůru hostinci v našem okolí.
Začneme ve Cvikově na náměstí. Na náměstí je hostinec U Frajera (1) a pro milovníky asijských jídel je tu i vietnamská restaurace Hanoi (2). V kulturním domě Sever najdou příznivci italské kuchyně pizzerii Sever (3). Pak projdeme k hlavní silnici. Pokračujeme po cvikovském obchvatu hlavní silnice na Liberec. Než dojdeme k pivovaru je doprava odbočka k oblíbenému hostinci (či bufetu) Plechovka (4).  Následuje cvikovský pivovar s restaurací Sladovna (5). Vyjdeme ze Cvikova a u silnice je vpravo motel s restaurací Dutý kámen (6). Pak pokračujeme přes vesničku Drnovec kolem Zeleného vrchu do Trávníka. V Drnovci je také hospůdka (7), otevřeno ovšem má až odpoledne.


Projdeme Trávníkem do Mařenic. I tam ještě před několika lety bylo hospůdek víc. Dnes jsou tu jen dva hostince - U tří lip (8) a Husky (9) (čti Haski). V sousedních Mařeničkách hospůdku nemají.
Otočíme se na sever po silničce na Krompach a Dolní a Horní Světlou. V Krompachu dnes z bývalých tří hostinců zůstal jen nový Na hřebenovce (10). Jeden hostinec u zámečku vyhořel, druhý nahoře na Valech, který se jmenoval Na vyhlídce, je zavřený.
Vrátíme se na rozcestí na Juliovce (i tam byl asi před 30 lety hostinec s tanečním sálem) a pokračujeme do Dolní Světlé. Nejprve narazíme na rozcestí na již několik let zavřenou Starou hospodu, Když pokračujeme směrem k německým hranicím,  dojdeme nejdříve k novému penzionu s restaurací s atraktivním názvem WINDOWS (11). Vedle něj je druhý penzion s restaurací, pojmenovaný Maxmillián (12). Kdysi totiž tento objekt patřil slavnému německému boxeru a mistru světa Maxu Schmellingovi (ten měl za ženu českou herečku Anny Ondrákovou) , po válce objekt dlouhá léta sloužil pro podnikovou rekreaci a po r. 1989 byl zprivatizován a znali jsme jej pod názvem Penzion Dvořák. O kus dál vlevo byl hostinec Celnice (znali jsme ho pod přezdívkou U Jirky a Nataši), který je už asi dva roky zavřený. Za nim ovšem funguje nová restaurace U nás (13) (to je prosím název, je to v Dolní Světlé na konci směrem ke hranicím – proto jsou tam častí hosté Němci). Pro Němce jsou vlastně všechny naše příhraniční hospůdky atraktivní při přepočtu EUR na koruny.
Když se vrátíme na odbočku silnice u Staré hospody, vyrazíme do kopce na Horní Světlou. Nejdříve narazíme na restauraci Lužánka (14) a pak na Českou hospodu (15). Silnice pokračuje na Novou Huť, ale my půjdeme do kopce k osadě Myslivny. U parkoviště (výchozí bod cesty na vrchol Luže) je restaurace Chata Luž (16) a o kousek dál mezi domky Mysliven najdeme menší hostinec Lužická bouda (17).
Opět se vrátíme na Juliovku a odbočíme směrem k Naději. Asi po kilometru přijdeme k hostinci Pod přehradou (18) (kde je v létě příjemné posezení venku i s malým hřištěm pro děti). 
Pokud půjdeme dál po turistické značce, přejdeme kolem zříceniny hradu Milštejn a cestou s kopce dorazíme do Rousínova. Tam je penzion Milštejn (19). Pak se kolem  plicní léčebny vrátíme na silnici ze Cvikova do Mařenic a dojdeme do Trávníka (centra našich chalupářů).
Na připojených mapkách jsou čísly vyznačena místa, kde jsou zmíněné hostince a restaurace.
Kilometrově je to dost náročná tůra (asi 30 km) a pokud bychom chtěli zavítat do každé hospůdky, tak  i pro zkušeného pijana nereálná. Vzpomínám, že když jsme v dobách studia šli pěšky s kamarády z Vinohrad na jejich kolej na Kampě a chtěli se cestou zastavit v každé hospodě „na jedno", končilo to silným podroušením.



Komentáře:
V Krompachu je nyní novinka: Farma Hvozd z bývalého kravína pod kopcem Kulich za hřbitovem (odbočíte ze silnice směrem na Heřmanice) Protože to patří majitelům cvikovského zdravotnického střediska, je tam také centrum rekondiční medicíny (zatím nevyzkoušeno), což by ,mohlo zajímat naše seniory:-)
mají stránky https://www.farmahvozd.cz/

Práce na starém hostinci v Krompachu poikračují velmi pomalu, ale snad jistě, držím palce a modlím se, aby ta budova důstojně povstala z popela. Už je tam snad nová střecha.
zdravím M
 
No ju, tu jsem opomenul. Ale slyšel jsem, že mají dost vysoké ceny?
 
Tak to je tedy moc fajn, jen je tedy veliká škoda, že se tam neobjevila ta naše. Ta teď akorát prošla takovou menší lokální rekonstrukcí a výměnou různých přístrojů, jako jsou třeba technické a prodejní váhy no... Tak snad se někde také už objevíme, dle mého nevaříme špatně :)
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]