17. září 2020

Nepřijemnosti a jiné potíže

 Pojem bezpečnost a plynulost silniční dopravy (formulovaný zákonem) je pro řadu řidičů na Cvikovsku pojem neznámý. Navíc není ani příliš stíhaný. Městská policie (MP - pozor neplést s americkou Military Police z detektivních románů) podle Zákona, kterým byla ustavena,  se mimo jiné podílí …  na dohledu na bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích.

Právě ve Cvikově je řada míst, kde je bezpečnost už řadu let omezena nedodržováním  zákona o provozu na pozemních komunikacích a s ním spojených vyhlášek včetně zákona č. 553/1991 Sb. o městské policii. Několik takových míst je v dohledu služebny MP na městském úřadě.

Tak například u vyústění Jiráskovy ulice na Náměstí Osvobození často parkují autaačkoliv Zákon o silničním provozu 361/2000 Sb. v oddíle I čl. 1 odst.(d) jasně říká, že zastavení a stání je zakázáno ve vzdálenosti kratší než 5 m před hranicí křižovatky a za ní“. 

Pokud jede na náměstí vozidlo  ze Žitavské ulice a současně jede po náměstí v protisměru jiné vozidlo, je nutno přibrzdit nebo i zastavit, protože zmíněné stojící vozidlo zakrývá výhled. 

Podobná situace je v ulici Pivovarské - při jízdě z náměstí často parkují auta vpravo před křižovatkou s Kollárovou ulicí (proti vietnamskému obchodu). Tam to  je situace o to nepříjemnější, protože se často vozidlo, jedoucí od náměstí a objíždějící parkující vozidla, setká s protijedoucím vozidlem, které není do poslední chvíle vidět, protože vjede

do PIvovarské z pravé zatáčky od mostu přes Boberský potok a moc místa na tři vozidla vedle sebe tam není.

 

Dalším místem, které by stálo za zamyšlení, je výjezd z náměstí do Žitavské ulice, velice často zde stojí na pravé straně vozidlo (či někdy i dvě vozidla) před  rohovým domem s vietnamskou restaurací. Ten kousek Žitavské je jednak úzký a kromě toho řidič vozidla, jedoucího z náměstí, nevidí do poslední chvíle případné protijedoucí vozidlo, protože to vyjíždí z pravoúhlé zatáčky od kulturního domu Sever. 

Tady by se vyplatila značka zákaz zastavení a stání pro úsek na pravé straně mezi náměstím a vjezdem z Mlýnské jednosměrky. 


U prodejny Vietnamců v Žitavské ulici (kde mají u vchodu prostor pro zaparkování tak dvou vozidel) je ta ulice tak úzká, že potká-li se tam autobus nebo nákladní auto s protijedoucím autem, musí jedno z vozidel počkat (a to tam ještě můžete potkat i chodce, chodník tam není).

 

Jiným problémem jsou vjezdy na polní nebo lesní cesty v místních částech města Cvikov. V současné době zde skoro všude stojí auta houbařů a občas blokují cestu vozidlům lesáků a někdy i chalupářů, kteří mají chalupy přístupné právě takovou polní cestou. V sobotu 12. září vyšetřovala státní policie takový případ na silnici přes Šébr. Přitom ve zmíněném zákoně je  v oddíle I čl.1 odstavec (n), který výslovně stání a zastavení na takových vjezdech zakazuje.

 Na výjezdu z náměstí do ulice Čs. armády je p

arkoviště, kde se stojí kolmo. Ovšem hned za ním často parkují auta podélně a dvě auta se tam už nevyhnou, jedno musí počkat.

 

MP Cvikov je podle vyhlášky města vybavena narkotizační puškou na odchyt toulavých a zdivočelých zvířat, která jsou ve spolupráci s veterinářem umísťována do útulku v Dobranově. S problémem toulavých koček se v Trávníku setkáváme řadu let. Již jsem o tom před časem psal. Pokud se chalupářům podaří psa nebo kočku odchytit, městští strážníci je skutečně odvezou. Když se to ovšem nepodaří, není šance, že by preventivně odchyt  zajistili sami strážníci. Takže Trávník zůstává rájem zdivočelých koček, zvláště pokud je někteří útlocitní chalupáři o víkendu krmí a kočky další týden shánějí potravu všude kolem.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]