10. května 2021

Všechny cesty vedou na chalupu

 Kdysi jsem zde popisoval, co můžeme vidět cestou na chalupu (kopce, rybníky, hrady, zámky a pod.). Pokud jsme se v partě bavili , tak těch cest na chalupu je celá řada. Trochu záleží, odkud z Prahy vyjíždíme, a taky, kde se zrovna pracuje na opravách těch cest. Tak se na to podívejme.

Ti chalupáři, kteří bydlí v Praze 6, 7 nebo 8, obvykle vyráží výpadovkou směr Mělník. Vezmeme si jako výchozí bod křižovatku u Vychovaleny (Heydrichovu zatáčku) a  koukneme se na kilometráž podle různých možností, jak se jede dál.

Taková hlavní cesta vede z Kobylis po D8 na výjezd na 18 km a pak po silnici na kruhový objezd v Mělníce, kde přejedeme na silnici č. 9. Ta nás vede přes Liběchov, dále na nový obchvat Dubé a pak na křižovatku v Jestřebí. Dál pokračujemel do České Lípy. V loňském roce se opravovaly můstky přes potoky u Zahrádek a docházelo zde ke zdržením. Pak následuje obchvat Nového Boru a ve Svoru odbočení na silnici č. 13 do Cvikova a přes náměstí do Trávníka. Z výchozího bodu na Vychovatelně je to celkem 108 km.

Někdo jede podle starých zvyklostí po staré silnici do Mělníka zkratkou přes Líbeznice a Kly  a kolem nádraží na předchozí trasu. Tam vzdálenost vyjde na 102 km.

V posledních letech jezdí někteří chalupáři po D8 až na odbočku do Roudnice a pak přejedou Labe a po silnici č. 240 a č. 15 dojedou do  Zahrádek, kde se napojí na silnici č. 9. Tady se jede větší kus cesty po dálnici D8 a celková délka je 112 km. Propojka mezi Roudnicí a Zahrádkami je ovšem dost zatáčkovitá a tak je tato cesta výhodná hlavně pro chalupářě, co vyjíždějí z Odolena Vody.

Ti pražští chalupáři ze čtvrtí Praha 4 nebo Praha 10 mají snazší výjezd z Prahy na mladoboleslavskou dálnici D10. I tam mají několik možností, jak na chalupu dorazit. Budeme zase kalkulovat kilometráž od Maratova náměstí v Hostivaři.

Nejjednodušší trasa je na výjezd z Prahy ve  Štěrboholech, kde se napojíme na Pražský okruh (Štěrboholskou spojku) a na Černém mostě sjedeme na dálnici D10. Po té pojedeme za Mladou Boleslav (kolem bufetu U letadla) až na sjezd na 57 km. Tam sjedeme na silnici č. 268, po které pojedeme do Mimoňě (tento úsek silnice začali vloni opravovat a oprava – hlavně mostky – ještě není dokončená), kde na kruhovém objezdu přejedeme na silnici č. 270. 

Po ní dojedeme za Jablonné v Podještědí a tam překřížíme libereckou silnici č. 13  a přes Heřmanice a Mařenice dojedeme do Trávníka. Celková délka je 122 km. 


Na této trase je ovšem řada jiných možností. Tak pokud sjedeme z D10 už za Mladou Boleslaví na silnici č. 38, dojedeme po ní do Zahrádek, kde se napojíme na silnici č. 9 a po ní už popsanou trasou přes Českou Lípu  do Svoru a přes Cvikov do Trávníka.  Kilometráž je 126 km.

Jsou tu ovšem ještě další tři varianty. Je možno odbočit u Bělé pod Bezdězem na silničku kolem koupaliště v Bělé a dále do Kuříivod (tato cesta vede kolem oploceného tábora pro africké a arabské imigranty v Jezové) a tam se napojit doleva na silnici č. 268 a dojet do Mimoně. V Mimoni odbočíme na č. 270 a za Jablonným přes Heřmanice do Trávníka. Tato varianta má 121 km.

Druhá varianta je jet z Mlade Boleslavi až do Doks, a tam odbočit ne k strýci, ale na silničku č. 270 do Mimoně a pak pokračovat jako v předchozí trase přes Jablonné na Heřmanice a do Trávníka. V tomto úseku právě probíhá oprava hráze rybníka v Hradčanech a je tam malá objížďka. V této variantě je délka 125 km.

No a třetí varianta je podobná. Po D10 do Mladé Boleslavi, odbočit na  č. 38 a po ní dojet až na křižovatku v Jestřebí, tam odbočit doprava přes Provodín na křižovatku do Srní a tam zase doprava na Zákupy, Svojkov a Sloup do Cvikova, kde překřížíme silnici č.  13 a přes náměstí dojedeme do Trávníka. Tady je celková délka 118 km.

Takže pokud má někdo zájem nejezdit stále stejnou cestou, má řadu dalších možností, jak na chalupu dorazit. Rozdíly ve vzdálenosti různých tras jsou jen malé.

DODATEK 

Jako bývalý ajznboňák jsem si se zájmem přečetl Matějův komentář a doporuřuji si ho otevřít. Kde jsou ty časy, kdy jsme se večer v něděli vraceli z chalupy a koukali, jak kolem oken našeho vlaku srší jiskry ...


Komentáře:
Díky za článek. Pro cestu autem máme nejraději cestu přes Bělou a Kuřivody, navíc dávám tip na nákup zeleniny a jiných produktů v nenápadném zahradnictví pana Šároga v Bělé pod Bezdězem (u výjhezdu z města směr Boleslav) Nakoupili jsme tam dobré konzumní brambory a také brambory sadbové.

Jinak cestujeme také po železnici a od letošního roku jsme se konečně dočkali alespoň přímého spojení Lužických hor s Prahou nově zavedným ,,Lužickohorským rychlíkem" provozovaným firmou KŽC. Jezdí v soboty a neděle od jara do podzimu a vzhledem k trase je o něj zájem.
Je to takový ,,retro" vláček provozovaný železničními nadšenci.
Vyzkoušeli jsme minulou neděli pro návrat z chalupy a byla to příjemná cesta, mimo jiné díky bufetovému vozu, kde mají točené pivo, kávu, párky atd.
U ,,nás" zastavuje v Novém Boru, Svoru, Nové Huti (!) a Jedlové a v Praze zajíždí do Vršovic přes Čakovice, Kbely a Vysočany.
Trať vede hezkou krajinou kolem Máchova jezera, Bezdězu, Jizery, je to příjemná cesta, i když trvá déle, než autem.
(jen pozor během května je výluka, takže vlak se otáčí v Novém Boru)

https://www.kzc.cz/?sekce=aktuality&id=811

https://www.kzc.cz/?sekce=pravidelne_verejne_vlaky&stranka=luzickohorsky_rychlik

Zdraví Matěj



 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]