26. prosince 2021

Vánoce na chalupě

 

Snad  od roku 1963, kdy jsme naši chalupu koupili, jsme na vánoce nebo alespoň na Silvestra jezdili na chalupu. Když byli naši dva kluci malí a žili ještě naši rodiče, tak jsme na vánoce zůstávali v Praze s nimi a na chalupu se jelo jen strávit Silvestra s naší chalupářskou partou. Navíc to byly doby, kdy už na vánoce tady byl sníh a tak se dal udělat výlet na běžkách nebo zajet na svah nad Dolní Světlou nebo do Jiřetína. V posledních deseti letech to tu bylo se sněhem slabší a tak zanikly i vleky mezi Horní a Dolní Světlou. Dnes nám lesy po kůrovci krapet prořídly.

V šedesátých i sedmdesátých  letech se vždy společné Silvestry konaly u někoho, kdo měl větší chalupu a rodiče v Praze, takže nemuseli spínat ruce nad tím dopuštěním v chalupě. Po roce devadesát se začalo slavit ve větším měřítku v některé z místních hospod. Zvláště mohu připomenout mnohé Silvestry u Břicháčků v Mařenicích, které vrcholily zpěvním a tanečním vystoupením rodiny majitelů.

Někdy v té době se zavedl i společný novoroční výstup na Milštejn, kde jsme si ve skalní bráně vařili grog a opékali buřty.

Po roce 2010 (roky na hřbetu jsou cítit) už  popůlnoční návrat z Mařenic byl fyzicky náročný a tak se trávnicko-nadějské Silvestry přesunuly do hospody Liškových v Trávníku. To trvalo až do zrušení této hospody před asi čtyřmi roky. Pak se to řešilo rozpadem na menší skupinky slavitelů do několika chalup. Vloni přišel virusák, na chalupy se nejelo a společný silvestr se nekonal.

A ještě je možno připomenout, že v posledních letech už podruhé naši chalupáři darovali městu Cvikov vánoční strom.Letos to byla naše Vladěna, krásný strom z její zahrady stojí před cvikovským kostelem.

Letos to je podobné, většina pražských chalupářů nedorazila. Tak se v minisestavě uskutečnilo jen předvánoční posezení v mařenické hospodě u Haskyho a Štědrý večer se slavil jen u pár vytrvalců, kteří zde pobývají natrvalo nebo kteří si  i s potomstvem přijeli udělat Ježíška zde. Tady lze vyzvednout jednu trávnickou rodinu, kterým přijela na Vánoce dcera i s vnoučaty až ze Švýcarska!



Po řadě let byly zde letos chalupářské vánoce na sněhu, sice ho bylo jen pár centimetrů, ale náladu to zvedne. Dva dni před svátky bylo slunečno, modro, ale v noci na Štědrý den sníh připadl a od té doby se drží mráz. Až dnes na sv. Štěpána máme zase mrazivé modro. Já datluju do počítače, ale naši mladí vyrážejí pěšky na Luž a zpátky!

Místní ptactvo přivítalo, že se objevila další krmítka se slunečnicovými semínky a lojovými koulemi. Dost by mne zajímalo, jak si ptáci informaci o novém krmítku předávají, protože první den nepřiletěl ani jeden ptáček, zato od dalšího dne je krmítko (s výjimkou popolední siesty mezi 12 ař 14 hodinou, kdy je u krmítka poklid) v trvalém obletu (sýkorky, zvonci a i strakapúd se nechal zlákat).

A na závěr všem čtenářům popřeji pevné zdraví v Novém roce, ať vás neohrožuje ani virus ani naši politici! Žijte blaze !


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]