2. ledna 2022

Nejen pivo teče proudem

 a někteří z nás pijí i víno (hlavně naše chalupářky). V listopadu se začalo prodávat martinské víno. A na stůl se k tomu podávala svatomartinská husa. Ani já jsem nevěděl, jakou to má spojitost. Podle pověsti kdysi kázal biskup Martin v kostele a kázání mu rušilo kejhání hejna hus. Tak skončily na pekáči, aby pochopily, že rušit kázání kejháním se nemá. Zvyk je to docela chutný!

No a k tomu svatomartinskému vínu. Ve Francii se už dávno vždy v listopadu začalo podávat mladé víno, druhu Beaujolais. Nouveau.

Kdosi, kdo se v cizině s touto tradicí seznámil, se prý před lety  domluvil s moravským vinařem Šťastným z Mistřína a ten jako první zavedl produkci mladého vína Morava Nouveau.  Značka „svatomartinské“ byla registrována až v r. 1995, když se opakovaně začalo prodávat právě na sv. Martina (11. listopadu, někde dokonce prodej začal ten den v 11 hodin a 11 minut). Je to víno z hroznů odrůd Müller Thurgau (nejde o název podle jmen dvou Němců, ale o pěstitele Müllera z oblasti Thur), Veltlínského červeného raného, Muškátu moravského a jejich směsí. Je to podle odborníků víno suché, svěží,  aromatické, vonící po ovoci. Červené svatomartinské se vyrábí z Modrého Portugalu, Svatovavřineckého a Zweigeltrebe. Po sklizni hroznů se rychle lisují, takže barvivo ze slupek se neuplatní a víno zůstává spíše růžové.

Tak ať si můžeme příští rok přiťuknout svatomartinským na zdraví a na zmar covidu.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]