23. září 2022

Voda kolem nás

 V létě naše chalupářky – zahrádkářky a někteří chalupáři -  kolchozníci  bědovali, že je horko a sucho. V posledních 14 dnech se situace otočila a ta moje zahradnice běduje, jak je všechno promáčené. Navíc  pozorujeme, jak nám Trávnický potok splachuje s kopce zeminu, po dešti jim teče bahnitá voda. Ale i když byly sucha, ten potok letos nevyschl. Domníváme se,  že je to i díky tomu, že je to vlastně přepad z trávnické vodárny v horní části Trávníka.  Vodárna je zásobovaná z několika pramenu na okraji lesa a voda je doplňována z vrtu u bývalého penzionu u silničky do Naděje.  To doplnění prý pracuje pomocí rádiového spoje tak, že se vodárna doplňuje z vrtu, když v ní hladina vody poklesne na povolenou dolní mez. Snad to funguje.

A když už jsem u toho našeho potoka, tak se mohu zmínit i o ostatních potocích a rybnících v okolí.

Cvikovem protéká známý Boberský potok, dlouhý 5,5 km.  Při normálním průtoku má hloubku asi 20 cm, při lijácích obvykle stoupne asi na 75 cm. 0všem v posledních deseti – patnácti letech byly i průtržě, kdy způsobil i škody kolem svých břehů.  Jsou na něm umístěny elektronické vodočty. Jejich údaj byl možno nalézt na internetu, ale v poslední době ta adresa zmizela (vodstvo kolem nás patří pod Správu povodí Ohře). Boberský potok se za Kunraticemi vlévá do Svitávky.

Pak zde máme Hamerský potok se známou přehradou u Naděje, který se po několika kilometrech vlévá u Mařeniček do  Svitávky. Ta má délku přes 37 km. Pramení v Německu u Waltersdorfu , protéká Mařenicemi, Lindavou a Svitavou a za Zákupy u Brenné se vlévá do Ploučnice.

O přehradě jsem tu už psal, že jejím důvodem bylo zajistit pohon pil , mlýnů a hamrů mezi Nadějí a Kunraticemi. Tehdy to byl jediný vhodný zdroj energie. Po válce tyto provozy zanikly, protože mohly být na přístupnějších místech s elektrickým pohonem.  Je otázkou, zda v blízkém  budoucnu vodní levný pohon  nenahradí drahou elektřinu?

Pak zde máme v blízkosti Heřmanický potok, který se v Jablonném spojuje s Panenským potokem.

Máme zde i řadu rybníků.  Hodně je jich přímo ve Cvikově ( Veselák,  Třeťák, Pivovarský, Machův a Pionýrský). Největší rybník s názvem Cvikovský je ovšem v Kunraticích. Kromě něj je na okraji Cvikova i Dolní rybník se cvikovskou čističkou odpadních vod.. Na potoce podél silnice ze Cvikova do Trávníka je několik menších rybníků, ten na okraji Cvikova se jmenuje Internátní.

Na Svitávce za Mařeničkani jsou dva rybníky (Horní a Dolní – kterým říkáme Na hrázích). Ty jsou ovšem v soukromém vlastnictví jako chovné a rybáři si tam mohou zaplatit rybářský lístek.

V Antonínově údolí u silnice do Mařenic najdeme na Hamerském potoce zbytky bývalého rybníka.  Nedávno se prý ozvali zájemci, kteří by ten rybník chtěli obnovit.

Takže rybníků je zde dost, ale na koupání to moc není. Ještě tak pro ty otužilejší je naše přehrada. Pak zbývá jen koupaliště u Jablonného nebo koupaliště v německém Olbersdorfu.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]