10. září 2022

Výstavba v ChKO

Občas v naší chalupářské partě probíhají diskuse,  jak se má tady stavět nebo renovovat.  Pro Cvikov a jeho místní části platí zatím  vyhláška  o závazných částech územního plánu z prosince 2004. V současnosti probíhá jednání o novém územním plánu, jeho návrh nás Spolek Trávník a Naděje připomínkoval.  Zmíněná vyhláška města Cvikova rozlišuje čistě obytné a smíšené obytné území.

Také Chráněná krajinná oblast Lužické hory má svoje podmínky pro výstavbu, je to činnost  , jejíž výkon ukládá Správám CHKO zákon 114/92 Sb., v ustanovení § 44 . Najdete je na internetu

http://www.luzicke-hory.cz/chko/doc/stav_pozadavky.pdf

Tyto obecné podmínky obsahují vedle pravidel daných zákonem a obecně závaznými předpisy také zásady zaměřené na zachování proporční vyváženosti a uspořádání hmot obvyklých pro výstavbu v prostředí Chráněné krajinné oblasti Lužické hory a jsou určující pro celkový architektonický, estetický a vizuální projev staveb v krajině. 

V osadách Trávník a Naděje není podle cvikovského územního plánu navržen urbanistický rozvoj území. Lze zde výstavbu uskutečnit pouze na historických lokalitách, na místě zbouraných budov.Takovým dobrým příkladem je již řadu let existující chalupa v Naději u silničky do Hamru. V našem okolí jen jediná výjimka, kde se stavělo na nestavební parcele, ale zato tu dnes stoji solidní roubenka původního typu.

Ovšem v poslední době sledujeme s pochybnostmi nově vznikající stavbu v Naději. Dvě budovy, spojené jakýmsi podjezdem. Optimisté očekávají, že stěny budou pokryty dřevěnými prkny, aby to byla jakási imitace roubenky. Pesimisté pochybují. Uvidíme.

Podívejme se na  některé výše uvedené požadavky ChKO.  K umístění stavby doporučují respektovat terén a dispozici původní zbořené stavby. Půdorys novostavby má být obdélníkový. Nepřípustné jsou velkoplošné ocelové /betonové/ konstrukce se skleněnými, plechovými laminátovými a jinými průmyslovými výplněmi. Použití cementových omítek hrubé struktury u novostaveb a při rekonstrukcích starších objektů je nepřípustné. Osazení tzv. francouzských oken v hlavních pohledových průčelích je nepřípustné.

U oplocení je preferováno použití plaňkového plotu, použití drátěného pletiva může být jen ve pohledových směrech mimo komunikace.

Pro stavby a rekonstrukce je vždy vyžadován přístup zachovávající stylovou čistotu a charakter řešení objektu. Důraz je kladen především na zachování původní hmoty a materiálů, osovosti, velikosti stavebních otvorů a dle možnosti i maxima původních architektonických prvků a detailů. Nové prvky je nutno vždy přizpůsobit materiálem, provedením i charakterem původnímu objektu.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]