23. ledna 2023

Druhé kolo volby prezidenta

 Voliči rozhodli o dvou finalistech volby prezidenta. Podle výsledku se zdá,, že komunistická minulost kandidátů už občany netrápí, takže polemizovat o dávné komunistické aktivitě obou finalistů je pasé. Snad jen starokomunisty to zahřeje u srdíčka, že by se už snad nemuseli za svou minulost stydět.  Dokladoval to i komunistický exšéf Filip, když prý  řekl, že KSČ měla dobrou kádrovou politiku.

Takže pro zvážení, koho volit, se musí použít jiné parametry. Třeba ekonomické  nebo obava o budoucnost našich dětí (podle billboardů to spíš vypadá na soutěž mužské krásy).

Generál Pavel byl celý aktivní život zaměstnanec státu (snad po dobu, co byl v NATO, jsme ho neplatili my, občané, z našich daní a zatím se ho nikdo nezeptal, jestli bere i od NATO nějaký důchod). A teď je důchodce a dostává  penzi, zahrnutou ve státním rozpočtu, kde příjem tvoří hlavně daně nás všech.  Vojenské vzdělání je přinejlepším zaměřeno na obranu státu, ale příjmy pro stát nevytváří. I když ty 2% na obranu nejsou ve srovnání s náklady na důchody tak moc.

 Podnikatel Babiš vybudoval svým podnikáním impérium, kde jsou zaměstnány tisíce lidí. A prý všechny jeho firmy mají sídlo v České republice, takže jsou jejich případné zisky zdaňovány zde a dividendy neodcházejí jako u jiných podnikatelů do daňových rájů. Píše se o dotacích, ano dotace jsou pokřivením neviditelné ruky trhu, jak to vysvětluje i pan Klaus. U nás se to nevymyslelo, přišlo to z EU. Ti jeho zaměstnanci dostávají plat ne od státu, ale z jeho podnikatelských příjmů. Naopak oni platí našemu státu daně z příjmu a hlavně při nákupu čehokoliv daň z přidané hodnoty.

Byli jsme jako stát vždy někde na hranici mezi silnějšími. Kdysi jsme to řešili posíláním volů do Německa, jindy přimknutím se ke státům, které nás v Mnichově prodaly „za věčný mír v Evropě“, nebo k sovětskému impériu.  Ideální by bylo, kdybychom byli v nějakém izolačním pásu, ale ono ani pás moře neudělá izolaci, když si připomeneme kubánskou krizi v r. 1962.

Takže máme před sebou těžkou volbu. Pro budoucnost by bylo rozumné nějak ukončit  střet mezi velmocemi, který se řeší obětováním životů Ukrajinců. Tak můžeme třeba posoudit, jak se k tomuto problému staví oba kandidáti.

Občané by neměli rozhodovat podle vzhledu kandidátů na billboardech nebo podle proklamací o budoucnosti a neměli by naslepo tahat kratší či delší slámku. Měli by se sami rozhodnout, kdo má k spokojenému životu a  mírové budoucnosti lepší vztah.

 


Komentáře:
Díky za tento nestranný a neagresivní příspěvek - konečně i nějaká příjemná a uvážená úvaha, zvláště po té neuvěřitelné záplavě invektivních a negativních komentářů v mediálním prostoru všude kolem (bohužel toho veřejnoprávního nevyjímaje, kde by takovéti příspěvky měly být výhradním pravidlem).
👍
 
Jen zarytý komunista může preferovat někoho, kdo v životě nepodnikal a nechal se živit státem, proti úspěšnému kapitalistickému podnikateli!
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]