6. února 2023

Turistika v našem okolí

 Při nedávných volbách ukazovali v televizi, jak turisté v Krkonoších zaplavili volební místnosti. Ano, naše hlavní hory jsou zaplaveny turisty a po hubené sezoně s koronavirem si majitelé restaurací a penzionů libují.

My v Lužických horách zatím takové starosti s vpádem turistů zatím nemáme i když jich tu chodí také dost. Vidíme to v Trávníku například po změně turistické značkované trasy z Mařenic do Cvikova, kterou posunuli tak, aby procházela mezi chalupami v horním Trávníku, aby se  turisté mohli kochat vyhlídkou od Knesplovy brány.

To jsou ovšem většinou jednodenní turisté, kteří sem ráno dorazí a večer se vrací do svých bydlišť. My, chalupáři, se proto nezlobíme,  není tu zatím takový Václavák jako je třeba cesta na Sněžku. Ale v rozumných mezích tu ubytování přece jen najdete.

V Trávníku, jak jsem zde již psal, zanikl penzion U Naděje.  Takže několik míst na přespání naleznou turisté až v Hamru, v penzionu Pod přehradou, kde jsou dva větší pokoje. Na internetu se objevil i inzerát, ve kterém nabízí ubytování nedávní noví majitelé chalupy v dolním Trávníku. Na internetu je stále i inzerát na ubytování v Zámečku, ačkoliv ten je už několik let na prodej.

Ve Cvikově se nabízí ubytování v několika soukromých domech a nově tam vznikl hotel KLEIS v areálu tamějšího pivovaru. Nově je nabízeno ubytování v penzionu FABRIKA, ke kterému se dostanete od autobusového nádraží. Nabízejí ubytování jednotlivců i skupin. K dispozici je kuchyňka, stravování prý mohou zajistit dovozem cateringu.

V Drnovci naproti tamější hospůdce je k dispozici penzion Drnovec s několika pokoji.

V Rousínově (po silničce od benzinové pumpy ve Cvikově) je penzion Milštejn.

V Heřmanicích je možno se ubytovat v rezortu Malevil nebo v České hospodě, kde je k dispozici i ubytování v jejich dependanci.

V Krompachu se nabízí ubytování v nově otevřené Farmě Hvozd nebo v penzionu Na hřebenovce. 

Další možnosti jsou v Dolní Světlé penziony Maxmilian nebo Windows).

 Kousek dál jsou možnosti ubytování například ve Sloupu, kde jsou pro letní pobyt k dispozici i kempy s chatičkami.

Takže i u nás je možno strávit pár dní a poznat okolí – zříceninu Milštejn, Ledovou jeskyni, přehradu Naděje, hranice z Německem (zde se na kopci Hvozd právě opravuje německá horská chata a nedávno se zde zřítil jeřáb, který od loňska přestavbu zajišťoval) nebo koupaliště ve Sloupu či v Jablonném v Podještědí.

 


Komentáře:
V dolním Trávníku už ubytování není. Jsou tam nový trvale bydlící.
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]