25. května 2023

Konala se Akce G

Ti postarší chalupáři si pamatují jak se konaly za minulého režimu Akce Z.  Jednalo se o dobrovolné akce občanů za účelem „zvelebování“ obce. Byly to brigády občanů, které se obvykle po vzoru sovětských „subotniků“ konaly v sobotu a zlé jazyky si to Zet vykládaly jako že je to práce zadarmo!

Vzpomínám si i na takovou akci v Trávníku, kdy se nás někdy v sedmdesátých  či osmdesátých letech sešlo asi 40 a vyčistili jsme špičku lesa u Zámečku, protože tehdy sloužila jako skládka všemožného odpadu. Taková obrovská skládka byla i v zatáčkách silnice do Mařenic, tu však ve finále zasypali a dnes je ukryta v náletu lesa.

Ale zpět k Akci G. Před asi třemi roky, kdy v Trávníku skončila hospoda, se nabídl chalupář Eda a vyprázdnil garáž u své chalupy, sehnali jsme do ní koberec, stoly, lavice a další vybavení, abychom se měli kde scházet místo hospody (vzpomínáte na nedělní podvečerní posezení na terase hospody, kdy jsme do Prahy odjíždějícím pracujícím mávali od piva PáPá).

Ze začátku jsme se v naší garáži scházeli během léta i dvakrát týdně, vloni už některé chalupáře začínaly nohy bolet a schůzky se omezily na úterní podvečery jako doplněk pátečních autobusových vyjížděk do hospody v Mařenicích. Dokonce se ve schůzovní garáži  konal i jeden Silvestr a, jak na trávnicko-nadějském Zpravodaji nedávno vzpomínal jeho administrátor, končila tam i Velikonoční koleda.

Po loňských sešlostech a letošní zimní přestávce bylo nutno garáž totálně vyčistit. A tak se toho ujala malá parta a pojala to jako sobotní Akci G. Veškerý nábytek se vystěhoval, koberec se vyluxoval a vydrbal, stoly a lavice se vyčistily, záclonka na okně se vyprala, z lednice se vyndaly police a vyčistily se do leskla. Ještě zbývá zprovoznit kamna, aby nám někdy nebyla zima. 

Garáž je tedy zase připravena na letní sleziny chalupářského  kroužku kamarádů Edy a Hany.  Připojuji pár fotek z této akce.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]