1. června 2023

Svátky a narozeniny

Oblíbenost křestních jmen se dá sledovat i v partě  našich chalupářů a chalupářek.  Připomeňte si tu naši partu podle jejich křestních jmen

Zdá se, že nejoblíbenějším jménem u našich dam je Jitka, které jsou tu hned  čtyři. Následují tři  Vlasty. Renaty a Hanky. Jarky a Jindřišky  jsou dvě. Pak už máme jen  jednotlivé Annu, Blanku, Evu, Lenku, Ivanku, Janu, Jarku, Libušku, Martinu, Mitroslavu, Reginu, Romanu, Věru a Vladimíru,

U pánu je to podobné. Jsou tu tři Josefové, tři Pavlové, dva Vladimírové a Zdeňci. A jednotlivě jsou tu pánové Aleš, Alexander, Ivan, Jan,  Jindřich, Jiří, Libor, Michal, Milan, Petr, Vít a Vojtěch.

Křestní jména našich dalších generací (a že jich je) už neuvádím. Stejně tak jsem možná některé jméno zapomněl.

S věkem je to v naší partě docela zajímavé. Zdá se, že zdejší podnebí je opravdu zdravé (taky tu jsou dvě léčebny -  ve Cvikově a v Martinově údolí).  Docela se můžeme pochlubít, že se v našich chalupách dožíváme vyššího věku než jaký pro ženy a muže uvádí náš statistický úřad.

Takže v letošním roce tu máme jednoho pětaosmdesátníka, dva čtyřiaosmdesátníky, jednu třiaosmdesátici a jednoho třiaosmdesátníka, stejně tak dvaaosmdesátníka a dvaaosmdesátnici, jednoho jenaosmdesátníka, tři osmdesátníky, dva devětasedmdesátníky  a jednu devětasedmdesátnici.  (Docela složitě se to vyslovuje, tak přejdu na číslice.)  Věku 78 let se letos dožijí  dva chalupáři a tři chalupářky, 77 let oslaví hned tři chalupářky a dva chalupáři a 76 let jeden chalupář a dvě chalupářky.

O těch mladších se ani nebudu rozepisovat. Podstatné je, že tato parta  to spolu táhne už od šedesátých let minulého století (a někteří sem s rodiči dojížděli i dříve).   Bohužel už asi na třicet jmen z těch šedesátých let jen vzpomínáme.

A taky připomenu, že už řadu let v téhle  trávnicko-nadějské partě panuje zvyk, že v narozeninovém měsíci zaplatí oslavenec ostatním v hospodě  rundu frťánků, což se vypije po skandovaném Héj Rup

No a to nejlepší na konec. Ti chalupáři, co se v daném roce dožívají desetiletého nebo pětiletého výročí, v létě pozvou partu na oslavu a zaplatí sud piva, případně pár láhvinek vína pro naše dámy. A tak letos se můžeme těšit hned na tři sudy! 


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]