6. září 2023

Na chalupu autobusem?

 Dávno již tomu, kdy naši rodičové (a my -  tehdy děti) jsme na chalupy jezdili autobusem, tak zvanou rekreačkou. Už jsem tady o tom kdysi psal, tak jen stručně.  Za sociku dálkových autobusů tolik, jako dnes, nebylo. A pokud chtěli tehdejší místní chalupáři rozumně dorazit na chalupy, museli si založit fiktivní spolek Zahrádkářů. Jen tak si  mohli díky spolkovému  razítku objednat a zaplatit autobus, který je v pátek dovezl na Cvikovsko (šofér přespával v Krompachu) a v neděli večer je zase odvezl do Prahy.

Někteří z nás, kteří pracovali na železnici a měli tak zvané režijky (legitimace na jízdu vlaky za režijní nízkou cenu), mohli v Praze nasednout na rychlík do Liberce a v Mladé Boleslavi přestoupit na osobák jedoucí do Varnsdorfu. Z něj jsme ve Svoru přestoupili na lokálku, která tehdy spojovala Svor s Jablonným a dovezla nás do Cvikova. Odtud jsme dopochodovali do Trávníka, pojedli a večer zakončili v místní hospodě.

Dorostli jsme a pořídili si auta. To bylo období, kdy vznikly čtvrteční sleziny v pražské hospodě, kde se domlouvalo, kdo jede na víkend a kolik dalších může vzít do auta za malý příspěvek na benzin.

Doba pokročila a dnes tu máme řadu postarších chalupářek, které sice tráví celé léto na chalupách, jenže auto neřídí a přece jen občas musí na nějakou tu prohlídku u pražského doktora. Vlaky stále znamenali nepříjemné přestupy, ale na štěstí začaly jezdit dálkové autobusy firmy Quick mezi Prahou a Rumburkem. Oblíbenými zastávkami pro nás byl Nový Bor a hlavně Svor. Z tak zvané Otočky to bylo na chalupy nejblíže a vždycky se našel soused s autem, který chalupářku dovezl ze Svoru sem na chalupu. Když před pár lety vláda dokonce stanovila, že senioři zaplatí jen 25% ceny normální jízdenky, bylo to velice výhodné. Dnes už naše škudlicí vláda tu slevu omezila, takže senioři platí polovinu jízdného, ale i tak máme trochu slevu. 

Bohužel krajští zastupitelé dopravu soukromé firmě Quick před dvěma roky zatrhli ve prospěch svých autobusů ČSAD. Quick se odvolal k soudu a věc skončila kompromisem, autobusů Quick jezdí méně a nesmí převážet cestující v rámci kraje.

Termíny jízdy autobusy Quick je nutno si dohledat v jejich jízdním řádu, ale směrem na chalupu jich jede jen málo a to s odjezdy z Prahy odpoledne. Do Prahy jede dopoledne ze Svoru jen jeden před devátou. Busy Quick mají v Praze stanici na autobusovém nádraží Praha-Holešovice.

Autobusy ČSAD jezdí sice mnohem častěji, ale vesměs pro nás to znamená vystoupit v Novém Boru a buď dosti dlouho čekat na autobus Nový Bor – Krompach nebo zase někoho uprosit, aby ho z Boru autem přivezl na chalupu. V Praze mají tyto autobusy stanoviště u stanice Metra Praha – Střížkov (právě teď došlo ke změně odjezdové stanice - je teď  blíž k východu z Metra). Nevýhodou ČSAD busu je to, že staví na každé zastávce, kde někdo zamává. Autobusy Quick jsou zrychlené a staví jen na pár místech.

Ovšem přece jen něco mohou busy ČSAD nabídnout – několik spojů totiž jezdí trasu Praha – Cvikov.   Odpoledne odjíždí z Prahy – Střížkov ve 14:15 a v 17:15 a za dvě hodiny vás vysadí u Penny ve Cvikově. Obrácený směr už tak výhodný není. Jen ráno v 5:35 vyjede bus ze Cvikova a je v 7:45 v Praze. Tyto spoje do a ze Cvikova jsou zrychlené, takže staví jen asi na dvanácti zastávkách, což je oproti autobusům ČSAD, co jezdí do Nového Boru, výhoda.


Komentáře:
Díky za přehled, spoje do Cvikova jsou výhodné. Pokud nenaberou nějaké extra zpoždění, navazují na ně autobusy směr Krompach, nekolikrát vyzkoušeno. Spoj po 17. hodině z Prahy je fajn i pro pracující a večer je člověk na chalupě.
Ještě doplním nedělní přímý spoj ČSAD Cvikov - Praha. Odjíždí v 16:35 a rovněž je zrychlený.

Na železnici se celkem dobře cestuje rychlíky Arriva, ovšem je nutné přestoupit v Boleslavi (rychlý přestup, vlaky tam na sebe čekají). Kdo má tramvajenku, je výhodné si nakoupit lístek přes internet na stránkách Arrivy, pouze Praha Čakovice - Svor, protože po Praze až do Čakovic platí tramvajenka PID.

No a o sobotách a nedělích už třetí rok jezdí přímé rekreační vlaky společnosti KŽC ,,Lužickohorský rychlík" Praha - Mikulášovice a zpět. Vyjíždí ráno před devátou z Vršovic a navečer před osmou je zpátky. Název rychlík tento vlak nese spíš podle typu vagonů - starých koženkových kupéček se spouštěcími okny, než podle rychlosti. Ovšem zase jedete bez přesedání, což je fajn pro přepravu kol, kočárků nebo psů. Vlak si zíkal oblibu pro svůj bufetový vůz předělaný z poštovního oddílu, kde si po cestě můžete dát točené Postřižinské pivo, limonádu, kafe nebo horké párky. Využívají to rády partičky turistů a trempů.
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]