7. prosince 2023

Paradoxy dějin

 I chalupáři sledují, co se děje ve světě. Ne vždycky se stejně hodnotí to dřívější  a obdobné nové.   Tak třeba kolonizaci nazývaly jisté  evropské národy (tedy ti kolonizátoři)  přinášením osvěty do zaostalých končin světa.  Dnes  se to občas upřesňuje jako  přinášení malé  osvěty a evropského náboženství výměnou za zvýšení bohatství těch kolonizujících evropských států dovozem  surovin a drahých  kovů.

Řadu let  se mluví o nedotknutelnosti hranic  a odsuzuje se vpád vojsk silnějšího státu do státu sousedního.  Dříve se to nazývalo  rozšířením  teritoria a přinášením civilizace zaostalým místním kmenům (nejlépe se civilizovaly jejich umístěním do rezervací nebo rozšířením neštovic, proti  kterým neměli ochranné látky).

Dříve prý přinášeli přistěhovalci kulturu a moderní techniku těmto zaostalým kmenům,  dnes se na přistěhovalce v obráceném směru (do Evropy a USA)  poukazuje, že se chtějí podílet na moderních výdobytcích aniž na tom mají zásluhu. Nějak je ta kolonizace nepozvedla na evropskou úroveň a tak to řeší tak, že připlouvají do Evropy.

Dnes se  raději moc nepřipomíná, že přistěhovalci z Evropy   zdecimovali  původní obyvatelstvo  v určitých oblastech světa, aby to nezpochybňovalo  dnešní obavu z napadání  původního obyvatelstva Evropy současnými přistěhovalci. Teď je Evropa trochu vyděšená z toho, že úplně nevychází to prohlášení Angely Merkelové, že to začlenění přistěhovalců Němci dokážou.  U nás v minulosti spory mezi katolíky a evangelíky vyřešila na dlouhou dobu bitva na Bílé hoře ve prospěch katolíků, ovšem před necelými sto lety rozpor mezi  německými křesťany a Židy vyvrcholil  Hitlerovým holocaustem. Pak výčitky svědomí  vedly v OSN ke schválení vzniku židovského státu Izrael.  Ovšem stalo se tak bez trpělivého vyjednání souhlasu  tamního  i sousedního  arabského obyvatelstva,  takže  je  tam už 75 let dusno. Současné válčení v Gaze bylo zaviněna vražedným vpádem Hamásu na izraelské území. Ovšem pokud si připomeneme, co se dělo v posledním desetiletí, že totiž na palestinském území mezi Izraelem a Jordánskem  (které je a není samostatným státem, jenže obsazeným izraelskou armádou)  byla zřízena řada opevněných izraelských osad. Ty jsou moderní a v porovnání s okolním arabským osídlením mají vysokou úroveň života.  Jen se na jejich zřízení nikdo místních Arabů neptal. Dokonce i vláda USA vyjádřila pochybnosti o legálnosti této akce. To byla možná rozbuška k současné situaci.

A je tady i obecná nevraživost věřících mohamedánů vůči jimi nazývaným nevěřícím tak, jak je to učí Korán. Takže  ta současná  migrace mohamedánů do Evropy tu nevraživost s sebou přináší a občas  to graduje  až do vražd.

V řadě moderních pokrokových států žije původní domorodé  obyvatelstvo  (tzv. První národy) v rezervacích,  ale jinde na světě je dnes mnohonárodnostním  státům (bez rezervací)  doporučováno rozdělení na dílčí státy podle národností . Někde je vnuceno silou , vlastně „humanitním bombardováním“  ( jak tomu bylo v Kosovu),  Jinde zase jsou  pokusy o odtržení jisté národnostní oblasti od společného státu trestány (třeba  Katalánsko  či Baskicko). Rozpad Československa by měl být pro takové případy  vzorem civilizované dohody.  Podobně se ostře kritizuje utlačování Ujgurů v Číně (dalo by se říci, že  ta Čína dělá to, co Evropané před dvěma  sty lety, ale my už jsme se z toho vyzpovídali a odmodlili ty Otčenáše  jako pokání).

Třeba v současné době jemně řečeno "rozpor" mezi Rusy a Ukrajinci (ačkoliv kupodivu slyšíme v televizi zástupce  obou stran většinou mluvit  rusky)  vedl až ke zbytečné  válce a masakrování lidí.  

Prostě v současnosti v OSN (které prý bylo založeno, aby se věci řešily mírově) chybí náš Švejk, aby zvolal:   Nestřílejte, vždyť jsou tady lidi!


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]