29. prosince 2023

Předsilvestrovské rozjímání

Bývá zvykem se na konci roku zamyslet,  co se stalo, přihodilo…

Především si musíme připomenout, že tu bývalo vice sněhu, jak dokladuje obrázek, kde je na cestě sněhu až do poloviny latěk plotu.  To se už řadu let neopakuje (že by to způsobilo  globální oteplování?).  Letos to mělo ještě určitý výkyv. Dva dni před Štědrým večerem tady nasněžilo až 30 cm, ovšem během vánočních svátků sníh úplně zmizel (zato je všechno podmáčené, potoky hučí, občas spadne i nějaký strom). Protože dnes už v Trávníku i v Naději žijí někteří  chalupáři natrvalo, tak ty polní cesty protahuje cvikovský magistrát  sněhovým  pluhem   (ovšem občas to propluží sníh i s drny a hlínou, takže po oteplení je kolem naších chalup bahnitá cesta).  

 Dokazuje to obrázek stejné cesty, která je na prvním obrázku.

Trávnicko-nadějští chalupáři stárnou a tak na některé akce je možno už jen vzpomínat a ne je znovu realizovat.   Byly tu tři zvyky – předsilvestrovský pochod hospodami Lužických hor , společné slavení Silvestra a na Nový rok opékání buřtů na Milštejně.

 Ten pochod se opakoval po řadu let,  kdysi  (při hojnosti sněhu a našem mládí) na běžkách, později pěšky a posléze autobusem od hospody k hospodě. Poslední roky to úplně zaniklo, jednak  kolem vánoc řádil covid  a … taky  jsme zestárli a nohy u neslouží,  takže se nekonalo. Tak jen fotka, jak jsme při tom pochodu popíjeli.

Silvestr se kdysi dávno společně  slavil u  některých chalupářů s větší chalupou. Po roce 2000 se řadu let slavilo v hostinci u Břicháčků v Mařenicích (tam bylo zvykem i půlnoční vystoupení rodiny hostinských).  Po roce 2010 se společně slavilo v penzionu U Naděje (u Lišků). To ovšem zaniklo, když Liškovi hospodu prodali.  Jednou (poté co na rok přestal řádit covid) se Silvestr slavil u Edy v garáži. Letos bychom si tam nejdřív museli prosekat cestu, protože  Edovi přes plot spadly  podmáčené stromy (viz obrázek). 

No a poslední novoroční akce byla na zřícenině hradu Milštejn, kam  jsme  společně vyrazili po novoročním obědě. Ve skalní bráně se na ohníčku uvařil grog a opekly buřty (viz obrázek).  To také v současnosti zaniklo. Vloni se aspoň zbylí chalupáři sešli u Forpase na zahradě a tam si zapálili oheň. Letos jednak zase řádil covid, takže  kromě trvale bydlících už na chalupy skoro nikdo z Prahy nedorazil. Tak  asi jen zavzpomínáme…. 

Ale mezi svátky  se děly i jiné věci – třeba procházka po střeše  chalupy za účelem její opravy. 

A závěrem vám chci popřát do roku 2024 zdraví, pohodu a hodně setkání na chalupách. Myslím, že to kdysi  řekli V+W – na shledanou v lepších časech.

 

A můžete si pustit krásnou hudbu a podívat se na Pražský hrad:

https://www.youtube.com/embed/QfD2WD3Qghw


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]