12. ledna 2024

Co leden sněhem popráší, to únor s vichrem odnáší.

 Tak se nám o Vánocích globálně oteplilo, sněhová nadílka kolem chalup zmizela a  přeměnila se na zvýšený stav vody v českých tocích. Mimochodem  stav vody kolem nás můžete sledovat na internetu, kde je v nahlédnutí vodočet ve Cvikově na Boberském potoce – viz

https://hydro.chmi.cz/hppsoldv/hpps_prfdyn.php?seq=20650888

Letos dorazilo o Vánocích  jen málo chalupářů. Společné akce se nekonaly - to vidíme i na obsahu spolkového Zpravodaje (Silvestr či výšlap na Milštejn) a lyžování v okolí  neumožnila obleva. Tak pár těch mladších alespoň vyrazilo na svah Skalka  u Ještědu, ale i tam se kvalita sněhu  po vánočním oteplení rychle zhoršila.

O pádu stromů v lese za Zámečkem jsem se už zmiňoval.  Zjištění, že tím lesem kdysi vedla vozová cesta na Mařenice, bylo popsáno na Zpravodaji našeho Spolku chalupářů.  Není vyloučeno,  že mělce zakořeněné stromy ve zmíněném úvozu (obsypané sněhovou nadílkou)  mohou padat i dále (a přitom  ten vítr po Vánocích nebyl ani tak silný jako jindy).  Lesík patří Stáním lesům  a  proto už vloni chalupáři, kteří cestu lesíkem používají, oslovili  pracoviště  Lesů ČR v České Lípě, aby stav stromů prověřilo. To se i stalo a tak máme k dispozici jejich dopis  ze 7.2.2023, kde oznamují, že vytipovali 3 rizikové stromy a odstraní je. No, brzy to bude roční výročí a ty stromy stojí dál (a dokonce přežily ten nedávný větříček, co porazil jiné stromy).  Asi  si sv. Petr, správce počasí, řekl, že když Lesy nekonají, tak bude mít aspoň on ohled na chalupáře a nechá ty stromy ještě chvilku stát.  Náš Spolek už oslovil i pana starostu Cvikova, aby v té věci zatlačil. Zvláště pokud by měla ta pranostika v názvu článku pravdu. A skutečně pan starosta situaci, údajně i na místě v Trávníku, se šéfem lesů z České Lípy probral a ten slíbil jak zásah u popadaných stromů tak i likvidací rizikových stromů u cesty .

Občas se tu na blogu objevila i zmínka o našem kamarádovi Lexovi, který je od r. 1968 v Kanadě (a i sem na blog kdysi napsal o svém zápase s veverkou, která mu vykrádala krmítko pro ptáky). Nedávno jsme s ním a jeho bývalkou Olinkou (žijící tamtéž) hovořili internetem po aplikaci SKYPE.  Jejich rodina se v Kanadě rozrostla, slavili společně vánoce a sešlo se jich přes dvacet, takže museli štědrovečerní večeři rozdělit na tři stoly. Pak se společně vyfotografovali.

Kdysi jsem tu psal, že v šerém chalupářském dávnověku se pražští chalupáři scházeli ve čtvrtek v hospodě a domlouvali se na tom, kdo jede na víkend na chalupu.  To scházení dlouhá léta přetrvávalo, jen se občas změnila hospoda, kde jsme se scházeli.  Ovšem  posledních asi deset let už byla návštěvnost jen 5 – 6 chalupářů.  K posledkut jsme se scházeli  Balounově restauraci na starém Spořilově.  To byla hospoda pro sportovní fandy, protože se tam večer na veliké plátno promítaly z televize fotbalové a hokejové zápasy. Bývalo tam dost obsazeno a hlasité komentáře k dění na plátně dost rušily debaty u stolu. Proto jsme vloni přešli do restaurace Chmelovna  na novém Spořilově. Tam byla pohoda, plzeňské pivo za rozumnou cenu,  jen nás lekalo to, že tam večer bylo jen málo hostů a tržby asi nebyly velké.  A naše tušení se potvrdilo, protože od  listopadu je ten podnik zavřený.  Scházíme  se proto v podstatě naproti v menší hospůdce U Sládků  (dřívější název Puškin) a to každou středu v sedm hodin večer.  Tak, pražští chalupáři z Trávníka a Naděje, víte  kam zavítat!

Jen počítejte s tím, že sice podle novoročních projevů jdeme vstříc  radostným zítřkům, ale to pivo od ledna podražilo!  Kdysi se v Čechách říkalo, že vláda, která zdraží pivo,  do roka padne, ale  už k tomu došlo několikrát  a na ten pád se vždycky dost čekalo.

DODATEK 

Dnes 12.1.2024 jste mohli na ČT1 ve Zprávách z regionů (18 hodin) i v hlavních zprávách v 19 hodin shlédnout reportáž o našem známém problému - pochybné stavbě velkochalupy v Naději. V reportáži vystoupila i Martina Sollochová a Vlasta Kocourek a byla zmíněna zamítavá stanoviska úřadů. Ale budeme mile překvapeni, pokud stavebník dostane za povinnost dodržet původní plán stavby.

 


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]