5. ledna 2024

Výlety za hranice

 My, chalupáři, poměrně často vyjíždíme kousek od našich chalup přes hranice do Německa. Pravidelně jezdí do Žitavy naše chalupářky, kde  výhodně nakupují v hypermarketech Rewe, Lidl a Kaufland.  Jak nedávno s překvapením zjistil i náš ministerský předseda, dá se tam koupit Nutella i další potraviny buď cenově výhodně nebo v lepší kvalitě než u nás.

Ale dnes bych se chtěl zmínit spíše o turistických zajímavostech v té německé pohraniční oblasti. Je to oblast, kde po staletí žijí naši slovanští bratři – Lužičtí Srbové. Ona ta oblast – Horní Lužice – patřila kdysi k českému království a osídlil ji král Přemysl Otakar  v r.  1255. To je doloženo například v muzeu na zřícenině hradu Ojbína, kde jsme snad všichni už byli.

Většina městeček tam má dvojí jména – lužickosrbské a německé. Můžeme si jich několik připomenout. Žitava je německy Zittau, Budyšín – Bautzen nebo Ljubij – Löbau. Do Žitavy a Budyšína se kromě nákupů jezdilo i na vánoční trhy, které se tam konají na náměstích.

V létě je hlavní atrakcí koupání. V Olbersdorfu je velmi oblíbené koupaliště s kovovými bazény. Také se jezdí k Olbersdorfskému jezeru (mezi Olberdorfem a Žitavou), které vzniklo v r. 1999 zatopením vytěženého hnědouhelného dolu (jako u nás na Mostecku). Je zde písečná pláž, hotel, parkoviště, půjčovna lodiček, několik restaurací, cyklostezka a naučná stezka.

Pokud by někdo jel naším vlakem po trati z Liberce do Žitavy, tak před žitavským nádražím je velký hřbitov, kde je několik pamětních desek se jmény vojáků Wehrmachtu, padlých během druhé světové války v Rusku.

Často též jezdíme i do Bautzenu, ten byl dokonce založen před více než 1 000 lety. V jeho historickém centru jsou zbytky hradu Ortenbugu a zřícenina kostela sv. Mikuláše, u kterého je historický hřbitov, kde jsou pohřbíváni významní Lužičtí Srbové (něco jako náš vyšehradský hřbitov se Slavínem). 

Na sever od Žitavy je městečko Herrenhut, které je pro nás zajímavé tím, že ho založili čeští emigranti z pohusitské Jednoty bratrské, kteří zde udržovali dlouhá léta svůj sbor a tiskárnu.

U městečka Löbau je Lubijská hora s kovovou vyhlídkovou věží a restaurací. Těsně vedle je Ovčí hora s mohutnou vysílací anténní věží.

A samozřejmě velikou atrakcí u našich sousedů je úzkokolejná dráha, která vychází ze Žitavy a větví se do koncových stanic Ojbína a Jonsdorfu. Pro turisty je tu  v létě provozována  i doprava parními lokomotivami (už jen pamětníci si vzpomenou, jak jsme na chalupy jezdili přes Českou Lípu a kochali se večer svazky jisker z komínu parní lokomotivy). 


A už jen krátce o městečkách Jonsdorfu a Ojbíně. Mezi Jonsdorfem  a našimi hranicemi je krásné skalní město, ze kterého dojdeme k jezírku s restaurací.  Na jezírku se můžeme povozit v pronajímaných lodičkách (Gondelfahrt). Na druhé straně jezírka jsou zase  Skály jeptišek (Nonnenfelsen) se skalní vyhlídkou a restaurací. Pro odvážlivé je zde po skalách vytýčena lezecká  trasa, jištěná pevnými řetězy (tzv. ferrata). 


Na Ojbíně se vyplatí zaplatit si vstupné a prohlédnout si ruiny hradu a kláštera na skalním suku nad městečkem. Je zde také pěkný hřbitov a na samém vrchu je domek s tzv. camera obscura.  Do zatemněné místnosti se na stěny promítá obraz okolí, snímaný kruhovým zrcadlem a čočkami na střeše domku, tedy žádná elektronika a kamery. Kolem celého návrší s hradem vede kruhová obchozí cesta, ze které můžeme vidět Žitavu, městečko Ojbin, skály okolo i horu Hvozd (Hochwald) na našich hranicích. Součástí vycházky může být i jízda silničním vláčkem z nádraží v Ojbíně nahoru na Hvozd, odkud pak přes Krompach dojdeme pěšky zpět k našim chalupám. 


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]