23. února 2024

Vzpomínky na minulost

 Nedávno jsme v partě vzpomínali, že v bývalé trávnické hospodě (dnes neexistující – vedle autobusové zastávky)  byly na zdi zarámované historické údaje o Trávníku a o zřícenině Milštejn., které někdy po roce 1945 sepsal místní učitel  Musil. Kdysi jsme s kolegou chalupářem Stanislavem navštívili okresní archiv v České Lípě, abychom uzjistili nějaké historické údaje o našem okolí. Něco jsme tam našli, ale taky zápis, že někdy po r. 1950 byly obecní archivy svezeny na okres, kde je nějaký „stranický expert“ vytřídil a pak nechal odvézt většinu do sběru papíru s vyhodnocením, že je to neužitečné!

Od r. 1850 měl Trávník obecní úřad místo původní rychty (společně s Nadějí). V r. 1904 došlo k rozdělení na samostatné obce Trávník a Naděje.  Od r. 1868 patřil Trávník pod okres Jablonné v Podj. Za 1. republiky patřil Trávník pod soudní okres Cvikov. Za okupace byl Glasert podřízen Landratu Jablonné (Gabel).

Na tzv. Císařských otiscích (katastrální mapa, zpracovaná kolem r. 1840) je zakresleno několik trávnických domů (údajně nejstarší stavba je dřevěnice s čp. 4 u odbočující silničky do Naděje). V katastru jsou uvedeny data kolaudace trávnických chalup (mezi roky 1840  až 1890).

Pro zajímavost uvedu některé záznamy z období po odsunu původních německých obyvatel a postupného doosídlování.

V r. 1945 byl krátce používán název Sklenařice (německý název Glasert – Glas/sklo).  U definitivního názvu Trávník se vycházelo ze středověkého zápisu jména obce Grashart (das Gras – tráva).

V r. 1945 byla po osvobození zřízena místní správní komise . V červnu 1945 se uvádí předseda Němec Sampel a Čech Marušák.   Následující komise je v srpnu uváděna jako předseda Němec Vogel, Marušák, Šmíd.  Uvádí se čtyři  české rodiny  -   Marušák, Zeman, Prokner a Šmíd, které zde prožily okupaci. Mezi původním německým obyvatelstvem byla údajně silná mlčenlivá pozice původní sociální demokracie, která umožnila za války tolerovat české usedlíky. To potvrzuje i údaj o tom, že zde za okupace působila německá odbojová skupina pod názvem WALTRO (která se scházela v jeskyni na Zeleném vrchu).. 

V r. 1946 přišli první pražští rekreanti.Přestože pomáhali místním (žně, lékařská pomoc při onemocnění, odvozy do nemocnice), zachovala se proti nim zášť – „mají dovolenou, když je na venkově nejvíc práce, …“). Dnes už je všechno jinak – z 90% jsou chalupáři z Prahy a dokonce  ti trvale bydlící místní jsou vlastně důchodci z Prahy.

V r. 1945 byli úplně první přistěhovalci Papouškovi, Fr. Pokorný, Jan Pokorný,  Ant. Karas, Jan Čápak, Jan Bárta, Josef Bárta, Kocourek, Kratochvíl. Na podzim 1945 se přistěhovaly další rodiny: Smetanovi , Hrabíkovi , Libichovi, Radovi ( Stanislav -hospoda a řeznictví Trávník), druzí Radovi (František - hospoda Naděje), Jelínkovi, Rambouskovi, Tišlarovi, Musilovi, Kolbabovi, Mládkovi, Vrabcovi a Pohůnkovi.

 V lednu 1946 byl  založen dobrovolný hasičský sbor (velitel Čáp).

V r. 1949 byl odvolán starosta Kratochvíl pro zpronevěru 70 tisíc Kč (to byly tehdy veliké peníze).

V r. 1950 došlo ke spojení Trávníka a Naděje do společného MNV ve složení předsedKyně  Musilová, členové Mládek, Smetana, Papoušek, Tymyk.

Opuštěné chalupy  byly se souhlasem úřadu bourány (dřevo rozprodáno na topení, stavivo odváženo i do vnitrozemí).

V padesátých letech existovalo i JZD Trávník. Družstvo mělo kravín, prasečinec i slepičárnu (na svahu vedle horního Trávníka, kterému dodnes místní říkají Slepičárna).  Po r. 1960 se družstvo rozpadlo a pozemky převzal Státní statek Cvikov. 


Komentáře:
70 tisíc Kč (to byly tehdy veliké peníze).
Tata byl tenkrat zamestna jako jakysi technik ve vyzkumnem ustavu spoju na smichove v ulici kobrova. vzpominam si ze jeho plat byl tenkrat 10 000 Kcs a kilo rejze ( samozrejme na body) stalo 16 kcs.
 
To sedí, po reformě v r. 1953 (?) se vše podělilo pěti (táta měl potom penzi 800 korun, ale nájemné 2+1 bylo 120 korun.
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]