7. března 2024

Kolem nás se stále něco děje

Nedávno jsem se zmínil, že v horní části Trávníka se vyměňuje kus vodovodního řádu, protože stoletá roura zarostla vodním kamenem a na Zámečku už do  druhého patra voda nedotekla. Už je to udělané, už je to hotové. Ale pro jistotu byla cesta, do které bylo potrubí uloženo, na dva týdny uzavřená, aby se po minulých deštích mokrý zásyp  výkopu mohl vyschnout. 

A už tam u Zámečku máme další akci. Vloni komunikovali místní s Lesy ČR, protože některé buky u cesty nad Zámečkem byly viditelně ve špatném stavu a protože mstní tu cestu využívají, báli se, že některý z těch stromu může spadnout na projíždějící auto. Mimochodem jeden ze stařičkých buků na svahu nad bývalým penzionem U Naděje se zlomil už ve vichřici v r. 2010 a jeho stáří je odhadováno na o dost více než sto let. Už jsem na blogu zmínil, že letos se pod tíhou mokrého sněhu zlomilo několik stromu a poničilo plot u bývalé hájovny. Náš Spolek provedl opakovanou urgenci i prostřednictvím cvikovského pana starosty a … podařilo se.

Už dva týdne se v lese vedle Zámečku kácí a nejen ty slíbené čtyři nebezpečné buky, ale šmahem všechny starší buky. Jen nás trochu udivilo to, že tam pracuje  JEDINÝ dřevorubec, který kácí i stahuje pokácené stromy traktorem na hromady. Když občas v televizi vidíme, jak se někde kácí, vždy je tam dřevorubců víc. Nechci domyslet, kdyby na toho osamělého dřevorubce u nás něco spadlo, jak by se mu dostalo pomoci, ale prý je to soukromník, který pracuje na zakázku pro Lesy ČR,  tak snad ví, co dělá. 

No a také jsme měli v Trávníku dva zásahy policie. Došlo totiž k opakovanému vloupání do objektu našeho kamaráda Matěje (i o jeho hře na kytaru tady na blogu padla před blahými časy, kdy ještě fungoval lokál U Naděje). Matěj je teď dlouhodobě mimo naši republiku a jeho kamarádi holt objekt nemohou trvale hlídat. Jestli šlo o čisté vloupání nebo zda se nějaký bezdomovec chtěl jen v klidu vyspat, je otázkou. Doufejme, že se přes naši končinu v noci nepohybují arabští imigranti, směřující do Německa. 

Upozorňuji, že Městský úřad Cvikov vyhlásil na letošek program podpory domovních čistíren odpadních vod pro Cvikov včetně jeho Místních částí. V Trávníku a Naději má odhadem asi deset chalupářů čističky vybudované na vlastní náklady. Podrobnosti se dozvíte na web stránkách Cvikova.

A ještě jedna zajímavost. Už několikrát tu padla zmínka, že se kolem nás potulují vlci. Náš revírník je před časem viděl u Milštejna. Nyní jsme se dozvěděli, že Liberecký kraj dokonce vydal výjimku z vyhlášky o ochraně vlků a umožnil tak odstřel pro případ výskytu nebezpečných jedinců.

Jak nám oznamují media, měli jsme letos super teplý únor. Taky je to vidět jak raší lístečky na keřích a vystrkují květy krokusy a narcisy. Takže s blížícími se Velikonocemi propukne v celé šíři chalupářská sezóna.

Ta probírka lesa u Zámečku pokračuje a opravdu některé stromy už vykazovaly špatný stav, takže ten zásah přišel včas. Přý to dřevo bude na prodej v dřevařské firmě u cvikovské benzinové pumpy. 


Komentáře:
Úžasný nápad vašeho spolku urgovat vykácení všech stromů, včetně těch zdravých. To musel být génius. Tak pak běžte urgovat opravení cesty, když to naproti aut. zastávce šlo dokonce na asfaltku.
 
To je ovšem omyl, my žádali o poražení 4 stromů s viditelným vykotláním. O hromadném kácení si rozhodly zřejmě Lesy ČR.
Na druhém okraji lesa spadly před měsícem dva stromy na plot u chalupy, spadnout o 5 m dál, taky spadly na garáž a kůlny. Návic rostly ve svazu úvozu, takže jejich zakořenění nebylo nic moc. Musíte znát situaci, když nás mentorujete.
Navíc stav obecních cest je vesměes nevalný a naše připomínky jsou průběžně odmítány. Ta vyasfalovaná silnička vede k trvale bydlícím, ti mají asi před chalupáři přednost.
 
Pak v tom případě někdo podává mylné informace… Minimálně se ale shodneme na tom, že opravu cesty po těžbě by město mělo provést.
 
A to tu cestu v dalším úseku ještě poničila firma, která do ní pokládala 80 m dlouhé nové vodovodní potrubí. Zaházené to je, ale před 40 lety to byla krásná travnatá cesta (doloženo na fotografiích), teď je to bláto s kamenivem ...
Uvidíme, jestli na to bude mít obec peníze.
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]