1. března 2024

Vzdálená historie

 Pohraniční oblast v Lužických horách byla ve středověku osídlována

 v rámci  přemyslovské kolonizace a pak se stala  tzv. Milštejnským panstvím Berků z Dubé.   V patnáctém století se milštejnské panství stalo součástí  panství zákupského. Za třicetileté války byla tato oblast silně poničena při vpádech švédských vojsk. Po záboru našeho pohraničí v r. 1938 Cvikov patřil do liberecké župy Deutschböhmen. Zdejší továrny za války pracovaly pro německou armádu, například ve Cvikově továrna šila vojenské padáky. 

 Cvikov sousedí s obcemi Zákupy, Velký Valtínov, Sloup v Čechách, Svor, Velenice, Kunratice u Cvikova, Mařenice, Svojkov, Brniště a Radvanec.  Součástí Cvikova je řada tzv. místních  části.  Připomenu jejich starší historii.

 

Naše vesnička středisková, Cvikov, byl jako osada založen ve 13. století. Na jednom z nejstarších záznamů je zapsán jako CZWYKALA. Na město byl Cvikov povýšen  už roku 1391. Protože ležel na obchodní cestě do Horní Lužice (jak o tom bylo nedávno psáno na internetovém Zpravodaji Trávník-Naděje) stalo se významnou obchodní stanicí. Více se o Cviově dozvíte na web stránkách 

 https://www.cvikov.cz/

 Kromě toho ten, kdo má účat na facebooku, se může podívat na facebookové stránky Cvikov v obrazech.

 Drnovec, německy nazývaný původně Grün, později Kleingrün, se poprvé  objevuje v soupise obcí milštejnského panství z roku 1391 jako „Agrina ves". Původní jméno Grün znamenalo „nové pole. novina".

 Lindava je dlouhá ves podél potoka Svitávka a  byla založena  počátkem 14. století a původně se dělila na Horní a Dolní Lindavu. Německé jméno Lindenau bylo složeno ze slov Lindě, tj. lípa, a Aue, což značí vodu nebo močáliska.

¨Naděje se objevuje v písemných pramenech až v letech 1560-1568. vznik jejího českého i německého jména (něm. Hoffnung, tj. Naděje) je vykládán „nadějí kupců na staré ob­chodní cestě, že již dosáhnou hradu Milštejna, a tak se skonči ne­jistá cesta, ohrožovaná loupežníky".

 Svitava je vlastně pokračováním Lindavy. Podle protékajícího potoka asi také dostala své jméno (potok Zwitte Bach). Poprvé se uvádí v letech 1525-1564 jako součást tržního obvodu města České Lípy.

 Trávník se poprvé uvádí roku 1391 v inventáři Milštejnského panství Berků z Dubé . Byl pravděpodobně pojmenován podle blízké­ho rozsáhlého lesnatého chlumu jménem Glasert. Prvotní tvar Grashart vznikl ze slov Gras (tj. tráva) a středohornoněmeckého hart, což je horský les. Změnu jmé­na by však také bylo možno přičítat spojitosti se sklářskou huťí, která údajně stála poblíž domu čp. 57. Po nejstarší zprávě z roku 1391 však prameny o Trávníku dlouho mlčí. Znovu se objevuje až v roce 1543 jako Groshart". O přechodu na český název Trávník jsem psal nedávno.

Určitým unikátem je cvikovská místní část Záhořín.  Je to malinká osada, která má asi jen 4 domy, ale první zmínka o ni je z r. 1455. Záhořín tehdy patřil ke sloupskému panství. Záhořín je na silniční spojce mezi Svitavou a Svojkovem.

 

 


 


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]