23. března 2024

Ze současnosti

Nedávno jsem tu zmiňoval vyhlášku Libereckého kraje o možnosti odstřelu nebezpečných vlků. Mezitím  Ministerstvo životního prostředí zrušilo obdobnou vyhlášku Královéhradeckého kraje. Ředitel Táborské ZOO se nechal slyšet, že „odstřel zdravého vlka je barbarství“. Královéhradecký kraj prý tu vyhlášku upravil, aby vyhovovala formulacím MŽP.   Ta mnou zmiňovaná vyhláška z Liberce je možná už obdobně  upravená a bude platná. Holt ty úřední mlýny pracují pomalu a tak MŽP zatím stihlo reagovat jen a vyhlášku Hradce Králové  z minulého roku a na libereckou letošní vyhlášku se zatím nepropracovalo.

Naše (tj. okolo našich chalup)  pasoucí krávy jsou v ohrožení.  V Evropském parlamentu se odhlasovalo, že živočišné chovy jsou z hlediska emisí totéž co průmysl, takže pro ně začnou platit stejná pravidla ohledně emisí jako pro továrny!  Pšouk krávy je stejně nebezpečný jako smog z továrních komínů. Nevím jak se to bude řešit prakticky, jestli kravám přilepí na zadnici nafukovací balonky nebo je sice nechají pšoukat, ale  majitel bude platit do fondu Green Dealu. Aby to nedopadlo jako v té písničce      Abatyše prdí tiše, každý prd si hned zapíše … 

Tak i v Trávníku nám na stanovišti  kontejnerů na odpad zmizel samostatný kontejner na nápojové papíro-plastové obaly. To samé je v Praze. Ty žluté původní kontejnery jsou označeny, že jsou  nyní multikomoditní.  Vůbec se už chystá, že budou jen dva druhy kontejnerů – ty známé na směsný odpad a žluté na všechno ostatní. Lidé si za ty roky docela zvykli odpady doma třídit. Teď se to na nich už nebude chtít, protože to, co se nasype do těch „multikomoditních  kontejnerů“ se návazně bude třídit hromadně.  Prý se tam mají dávat   kovy (pivní plechovky),  nápojové kartony (mléko, džusy, kefiry)  a plasty. Nevím, ale mám pocit, že to hromadné třídění bude asi  strojní a nákladnější než, když to třídili sami obyvatelé.   

Zatímco komunisté zcizovali  (jak tehdy říkali „znárodňovali“)  majetek kapitalistům,  dnes propagátoři zeleného údělu (GREEN DEAL) systémem emisních povolenek, energetických daní, zákazem či omezováním levných spalovacích  motorů či sledováním, jak nám pšoukají krávy, rabují majetek všech, včetně chudých. Takto zcizené peníze jsou pod dozorem Evropské komise přihrávány omezené skupince vybraných příjemců, ať jsou to výrobci tzv. obnovitelné energie či elektroaut . Prostě dnes jsou   formou daní, inflace  a dalšími způsoby  obíráni obyčejní občané, kteří si nemohou jako miliardáři a oligarchové ulít peníze tam, kde na  ně stát nemůže.  A dočkáme se i my chalupáři, když budeme v květnu platit  daň z nemovitostí (vláda už rozhodla, že se nám zvýší o 80%, ovšem příjemci těch daní jsou obce a tak nám to páni radní dokonce mohou ještě zvýšit).

Hlavním sloganem naší vlády na letošní rok je – teď se budeme mít lépe než včera. Ale pokud možno nepřipomínat, že včera jsme se měli hůře než předevčírem a že to zlepšení ještě dlouho nedostihne ten předvčerejšek.  Takže k prohlašováním, že klesá inflace, si musíme odvodit, že inflace je poměrné číslo  získané součtem cen  určitého  balíku  zboží za letošek při porovnání se stejným balíkem cen vloni. Takže ta pokleslá inflace znamená, že už ty loňské ceny rostou v průměru jen malinko. Abychom se mohli radovat, tak by ty inflační cifry musely být záporné. Pak by ceny opravdu klesaly!

 A naše chalupářská  omladina to ve stáří nebude mít na chalupách lehké. Parlament Evropské unie se právě usnesl na Směrnici o energetické náročnosti budov. Ta konstatuje, že od roku 2050 by žádná budova neměla produkovat emise.  Pro státní budovy to má platit  už od roku 2027! Pro novostavby to má platit od r. 2030.   Zdůvodňuje se to tím, že budovy spotřebují na vytápění 40% vyrobené energie a přitom vyprodukují 36% těch hrůzostrašných  skleníkových plynů, co způsobují globální oteplování!  Už letos nám hrozí zákaz starých kotlů, ale tohle bude větší problém. Snad kdyby do té doby někdo vymyslel domácí atomový reaktor, ale  v realitě  to bude  znamenat elektrické topení (a to by stát musel postavit pár dalších atomových elektráren nebo by na každé chalupě byly na střeše solární panely). Dalším řešením bude podle jedné naší političky nošení dvou a více svetrů.

Ti naši archeologové by měli víc pátrat po tom, co to ti neandertálci před deseti tisíci lety vlastně udělali, že ledovce z Evropy před tehdejším oteplením utekly až za polární kruh.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]