8. dubna 2024

Lesy a chalupáři

 Psal jsem  o kácení v Trávníku  a o stavu,  jak po kácení les vypadá. Předpokládáme, že nařezané klády někdo odveze. Jenže kromě klád je  les  zavalený odřezanými větvemi stejně jako lesy u přehrady, kde se kácelo kvůli kůrovci.

Dnes platí ustanovení  lesního zákona,  který jasně říká, že každý si může sbírat pro svoji potřebu suchou, na zemi ležící klest. Hranice mezi klestím a dřevem je stanovena zhruba na 7 cm v průměru, protože nad to už se jedná o dříví nikoliv klest. Klestím se myslí větve nebo nějaké zbytky vršků stromů.

Ovšem návrh novely lesního zákona, který před několika dny představilo ministerstvo zemědělství,  říká, že bez souhlasu vlastníků lesa si z něj návštěvníci nebudou moci odnést ani roští nebo drobné větve.  Ministerstvo tvrdí, že dřevěný odpad  a klest má významnou funkci v lese. Je prý je velmi zdrojem tvorby humusu a ovlivňuje chemické i fyzikální vlastnosti lesních půd. Tak a bude šmytec se sběrem klestí!

Zdá se, že Lesy to praktikuji už teď. Jedni chalupáři z Trávníka se optali na lesní správě, jestli si z toho pokáceného mohou odnést ten odpad podle současného znění zmíněného ustanovení. Ale jak se říká, kdo se ptá, moc se dozví.

Z lesů jim odpověděli, že žádný partyzánský sběr nebude. Prostě jim lesy vytýčí v lese oblast, ze které si mohou odpad odvézt kompletně (zřejmě tedy i větve s průměrem nad 7 cm),  ale musí po sobě ten úsek lesa pečlivě uklidit – a samozřejmě za to odvezené dřevoklestí  lesům zaplatit!

Tak dokud to nové ustanovení pana ministra přes zemědělství a lesy  Výborného ( je to vystudovaný teolog a historik) nebude platit, můžeme bez poptávání pro ten klest do 7 cm chodit. A pak ať se pan ministr modlií,  aby ty lesy byly skutečně zdravé i s tím ztrouchnivělým proklestem.

A ještě jedno ustanovení dopadá na naše chalupáře. Týká se to těch, kteří mají zahradní traktůrky. Nově je  nutné mít uzavřené povinné ručení i na zahradní traktůrek, pokud s ním majitel vyjíždí kamkoli z vlastního pozemku, třeba jen kvůli vyvezení posekané trávy přes cestu (což je asi běžné i pokud má pozemky třeba oddělené potokem). Ročně to vyjde na několik set korun. Samozřejmě, že toto nové ustanovení vychází z reglementů Evropské unie (přece ty desetitisíce úředníku v Bruseli musejí nějakou činnost vyvíjet, že?). 

Kdo s takovým traktorkem  jezdil po silnici třeba do lesa na dříví, měl povinné ručení platit již dříve a také si vozidlo zaregistrovat jako typ Z a zajistit si registrační značku. Pokud ale někdo  jen cestou přejíždí silnici, značku nutně nepotřebuje. Musí si ale na obecním úřadě požádat o výjimku a povolení pro užívání komunikace. Ovšem to opatření se netýká jen traktůrků. Zahrnuje

  • některé typy elektrických koloběžek,
  • vozítka typu segway a další dvojkolky,
  • některé typy „seniorských“ motorových trojkolek,
  • zahradní traktůrky (když s nimi vyjedete mimo vlastní pozemek),
  • motorová golfová vozítka,
  • pracovní stroje nebo průmyslová zařízení schopná samostatného přemístění,
  • sněžné skútry a rolby.
  •  Úřední šiml zase zapracoval, koloběžky s motorkem platit budou, ale bicykly s motorkem zřejmě ne. A přitom to mohlo vycucat z občanů haldu penez! Ovšem třeba je to ukryto pod pojmem "dvojkolka".

    Prostě chalupařit není žádná legrace.


    Komentáře:
    No netroufl bych si to nazvat "poplašnou zprávou", když to ministerstvo samo zformulovalo v návrhu:
    Podle verze zákona, kterou poslalo ministerstvo do připomínkového řízení, by si nesměli bez souhlasu vlastníků lesa návštěvníci z něj odnést ani roští nebo drobné větve.

    Jiná je, že od toho zřejmě ustoupilo. Jak řekl ministr: Byl to požadavek vlastníků, nicméně těžko by to bylo kontrolovatelné. Už jsem vydal pokyn to z návrhu vyndat.

    A jak uvádím to, co se dozvěděli místní chalupáři od zástupce Lesů, skutečně potvrzuje, že takový požadavek skutečně existoval a do návrhu se dostal.
     
    Chápu, nicméně důležité je, že to nakonec platit nebude. Je dobře, když se lidi ozvou a nenechají si všechno líbit, tenhle návrh byl opravdu na palici. Beztak by to nikdo neuhlídal.
    Dává smysl, když část dřevní hmoty v lese zůstane, ale těch větví je v lese tolik...
    Větvemi se dá topit krásně, stačí mít cirkulárku a nechat je proschnout.
     
    Okomentovat

    Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





    << Domovská stránka

    This page is powered by Blogger. Isn't yours?

    Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]