22. dubna 2024

Společenský ruch a funkce hospody

Už je to tři roky (nebo čtyři?), co skončila svůj provoz hospoda v Trávníku. A je to cítit. Společenský a spolkový ruch to narušilo.

Spolek chalupářů má se souhlasem nového majitele bývalé hospody (dnes je to rekreační středisko firmy Jablotron – a docela využívané) jednou za rok výroční schůzi v této budově  a tak dvakrát za rok schůzi výboru u některého člena výboru . Společné akce jako byly soutěže pro děti nebo upalování čarodějnic  zanikly, Zpravodaj spolku má sice velmi zajímavé články o dávné historii naší chalupářské končiny, ale málo aktualit (kromě popisu situace s výstavbou velkochalupy v Naději, oprav silnic a kácení lesa). Občas takové aktuality supluji na tomto blogu.

 A s tou velkostavbou je to spíše jak podle nápisu nad Dantovým peklem „vzdejte se vší naděje, kdož sem vstupujete“. ChKO Lužické hory měla námitky, tak byla z rozhodování prý pro „zaujatost“ vyřazena a jede se dál, námitky byly posledním jednáním 20.3.tr. na MÚ Cvikov zamítnuty.

Tvrdé jádro Spolku (asi 20 rodin)  se v létě schází u ohně, aby všichni společně oslavili kulaté narozeniny některého chalupáře. Také se zavedlo, že v pátky autobusem  jede menší parta  na pivo do Mařenic k Břicháčkovům a po dvou hodinách se zase vrací autobusem zpět. Přes zimu, kdy je většina chalupářů ve svých domovech v Praze, se jakési minimum chalupníků schází ve středu odpoledne na pivo v restauraci na Spořilově a chalupnice zase ve čtvrtek odpoledne v kavárně na Letné.

Letos na nás dolehne i zvýšení daní z nemovitostí. Zatím nevíme, jestli kromě celostátního zvýšení z rozhodnutí vlády (málem bych napsal „strany a vlády“  - ale to by se muselo dnes napsat „stran a vlády“) o 80 % , si místní orgány nepřihodí ještě něco (to se už před dvěma roky stalo v Praze, kde některá  zastupitelstva městských čtvrtí si tuto daň zvýšila o sto procent).

Tématem dne zůstává vykácení podstatné části lesa u trávnického zámečku. Tří nebo čtyřmetrové klády jsou na hromadách u cesty (snad budou odvezeny někam na pilu?) a kromě pařezů jsou v bývalém lese neurovnané haldy větví a oklestu. Co bude dál, zatím netušíme.

Velikonoce z hlediska počasí dopadly ještě dobře, v neděli se konal společný oheň a v pondělí oběhly naše děti chalupářky a vykoledovaly si vajíčka a čokolády. Ovšem pak se dubnové počasí změnilo na zimní. Už řadu dní máme k ránu teploty kolem nuly a odpoledne to vyleze na neuvěřitelných 5 -  6 stupňů nad nulou. Sníh jako na Šumavě tu zatím nenapadl, ale kromě trvale bydlících a několika otužilých rodin vyčkávají pražští chalupáři doma, co bude. 

Když před pár lety začali politici řečnit o globálním oteplování a vyhlašovat ochlazovací opatření, náš klimatolog Tolasz napsal, že nemáme čekat plynulé oteplování, ale že to bude období kolísání zimy a tepla. Zdá se, že měl pravdu. Stále do nás tlučou, jaká máme dělat opatření (poslední návrh v EU dokonce hovoří, že po r. 2050 se nebude smět topit dřevem) a přitom  přiznávají, že Evropa má na tvorbě těch hnusných plynů, co prý  to oteplení dělají, vliv jen z 8 %. Stejně tak nikdo nevysvětlil, jak to ti neandertálci udělali, že se před dvanácti tisíci lety tak oteplilo, že z Evropy ledovce zmizely až za polární kruh.  Prý by letos mohlo být doplněno lidové pořekadlo: Březen - za kamna vlezem, Duben – ještě tam budem,  o Květen – topím jak kretén!


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]