1. dubna 2024

Věci okolo

 Ten název tohoto blogu se nyní docela hodí. Jsou tu kolem nás věci, nad kterými se  vrtí hlavou.

Už jsem tu několikrát zmiňoval rozestavěnou betonovou maxiroubenku v Naději. Podle plánu v žádosti o stavební povolení šlo o novostavbu na původním místě zbořeniště. Bylo to velké, ale na obrázku to odpovídalo lužicko-horským chaloupkám. Ovšem při výstavbě si místní všimli, že to nějak nesedí, Stavba byla rozměrná, měla obrovské otvory pro okna a jakýsi průjezd. Toho si povšimlo i načálstvo naší chráněné krajinné oblasti a stavební úřad, stavbu nechali vloni pozastavit a určili lhůtu pro nové posouzení. Na výroční  schůzi našeho chalupářského Spolku vloni v srpnu k tomu za účasti zástupců stavebníka proběhla diskuse. Nyní proběhlo nové jednání stavebního úřadu (náš Spolek byl dva dni před jednáním oznámen jako účastník jednání, ale dozvěděl se to až po jednání). 


Výsledek jednání byl téměř neuvěřitelný. Stavebník předložil „upravený“ pán stavby a rozsáhlé vyjádření odboru Správy Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory, že je vše v souladu s normami a předpisy, takže stavba byla povolena! Asi žádná místní historická chalupa nemá pavlač se vstupy do jednotlivých místností (dost to připomíná nějaký penzion). Proč se k tomu vyjádřily hory Jizerské a ne Lužické zůstalo nevysvětleno.  Prostě vrchní páni v Praze tak rozhodli. V soudnictví se obvykle přečiny řeší na základě místní příslušnosti.  V Jizerkách jim asi na souladu s místními zvyklostmi hor Lužických tolik nezáleží.  Vedení našeho Spolku se rozhodlo podat proti stavebnímu rozhodnutí stížnost (o té asi budou rozhodovat v Beskydech).

V lednu se dokonce tento případ dostal i do hlavních zpáv České televize včetně rozhovorů s místními občany.


 Druhá věc se týká kácení. V posledních letech jsme si zvykli, že kvůli kůrovci se okolo nás dost kácelo v jehličnatých lesech. Ovšem v Trávníku se nyní kácí  duby! Vloni, tuším v únoru, napsali chalupáři z horní části Trávníka Lesům ČR žádost, aby prověřili stav stromů u lesní cesty nad trávnickým Zámečkem, protože stav některých stromů hrozil pádem na cestu, používanou nejen chalupářskými auty, ale i auty pošty a odvozu odpadků (ono už v r. 2022 jeden ze stromů spadl na silnici do Mařenic  - také jsem to tady zmiňoval). Návazně na to upozornění  se na místě se situací seznámilo vedení Lesů z České Lípy a vyznačilo červenou barvou 4 skutečně rizikové stromy s tím, že budou pokáceny. Ovšem rok se nic nedělo kromě toho, že letos v únoru spadly asi dva stromy a poškodily plot u jedné tamní chalupy. Následně postiženému chalupářovi  Lesy poslaly sdělení, že 29.2. tr. Bude provedeno odstranění stromů, padlých na jeho plot.

 No a v březnu se tu objevil soukromý dřevorubec, najatý Lesy ČR, a zahájil plošné kácení všech starších buků v onom lese.  Vysvětlení neznáme, ale v tom prostoru nyní zůstaly jen mladé náletové stromy a všechny staré buky jsou rozřezány na klády a připraveny k odvozu. Některé skutečně mají na průřezu viditelné kazy, ale nejsou to všechny.

Problém je, že se v sousedních Mařenicích rozšířila fáma, že to plošné kácení si vyžádal náš chalupářský Spolek. Přitom je nutné upozornit, že dokonce tu původní zmiňovanou loňskou žádost Lesům o prověrku stavu lesa nepsal Spolek, ale jedni místní chalupáři, kteří tu cestu používají.

Nyní čekáme na odvoz těch hromad klád a pak se obrátíme na Městský úřad ve Cvikově, aby něco udělal s tou cestou, která je viditelně poničená od těžkých tahačů. Klády sice jsou na hromadách, ale v bývalém lese zůstaly haldy odřezaných větví. Co bude s nimi? Netušíme, ale je možno si povšimnout u cesty na nadějskou přehradu, kde se kácelo předloni a vloni, že obdobné haldy větví tam leží dodnes.

DODATEK:
Dnes 3.4.2024 se v novinách dočítáme, že pan ministr přes zemědělství připravuje vyhlášku, kterou bude sběr takového klestí v lese zpoplatněn! To určitě lesům pomůže, ale hlavně bude pan ministr muset přijout další povolovací orgány, nejlepé z jeho rodné strany!


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]