14. května 2024

Sekání zahrad a luk

 Když tak chodíme po naší vesnici, vidíme většinou  hezky upravené okolí chalup. Někde je posekáno jako na golfišti, na oknech truhlíky s kytkami, záhonky (někde kvetou květiny, jinde  je  mrkev nebo rajčátka).  Někde nají fóliovníky,  jinde zase pěstují zeleninu či ředkvičky ve vyřazených vanách. Ale jsou i horší pozemky.  Bohužel jsou tu i chalupy, kde se na zahradě válí polena dřeva, která zarůstají kopřivami, plot je polámaný a trávě se o sekání jen zdá.

 Před pár lety se o životní prostředí starali i na městském úřadě.  Hlavně šlo zanedbané louky.  Z té doby má jeden majitel pozemku (kde chtěl stavět, ale nikdy k tomu nedošlo) dohodu a za pravidelnou úhradu mu tu louku jednou za rok posekají. Jiní mají smlouvu, že si ten pozemek sekají místní dobytkáři. Ovšem ti asi mají sena dost, protože po levé straně silnice od Cvikova před  Trávníkem, jsou už dva roky veliké hnijící hromady balíků sena. Tam by měl městský úřad zakročit.

Prvním krokem k vyřešení takových situací by měl být pokus se s vlastníkem pozemku dohodnout, upozornit jej na jeho zákonné povinnosti a požádat jej o nápravu. To by mohla být i akce našeho Spolku.

Ono je to s péčí o travnaté pozemky dokonce ošetřené zákonem. Proti rušivým vlivům ze sousedního pozemku se lze bránit i prostředky k ochraně sousedských práv. Cílem úpravy sousedských práv je pokojné a nerušené obvyklé užívání pozemku, aniž by do něj bylo neoprávněně zasahováno, např. hlukem, prachem, nebo  ve zmíněném případě i šířením plevele. V případě, že pozemek je značně zanedbaný, je možné se proti tomuto stavu bránit na základě § 58 zákona č. 128/2000 Sb. o obcích, je možné udělit pokutu z důvodu, že dochází k narušení vzhledu obce.  Výsledkem také může být podnět obci, aby konala  v souladu s dalším zákonem o rostlinolékařské péči (zákon č. 326/2004 Sb.).

 Pokud by se totiž dlouhodobě taková zanedbaná louka nesekala, tak budou na pozemku  převládat  jen některé traviny a suchou trávou se bude prodírat nová, zelená tráva. Na takovém pozemku se zvyšuje výskyt hlodavců a většinou i parazitů. Navíc neošetřovaný pozemek  je schopen při deštích vsáknout jen velmi málo srážek.  Proto se  proti stavu, kdy je nějaký pozemek dlouhodobě neudržovaný a zanedbaný,  je možno bránit.  Pokud o zaplevelenou trávu nikdo nepečuje, dojde náletem k uchytávání různých plevelů (bodláky, křoví, atd.), které se samozřejmě šíří i na sousední pozemky.

Ovšem sekat trávu na velmi krátko je také nevhodné. Vice se o tom dozvíte na web stránce

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/anglicky-travnik-je-pro-krajinu-smrtici-varuje-ekolog/r~419c8e5cffe411ec8b4e0cc47ab5f122/

 Také se stává, že při některých pracích (např. výměna vodovodního potrubí) firma využije soukromý pozemek (obvykle neoplocený a nevyznačený) jako skládku či parkoviště. Po dokončení prací (když majitel pozemku - chalupář zrovna na chalupě nebyl) je poničení pozemku zřejmé (udusaná půda, zbytky zásypu výkopu) . S tím souvisí i následující - v současnosti velmi reálná - otázka. Potrubí bylo vyměněno, voda teče a výkop byl zasypán hlínou a kamenivem. K původnímu vzhledu obecní cesty (p. č. 1075) má ovšem výsledek daleko. A na to navazuje úsek té cesty lesem, poničený při kácení buků. Komu přísluší finální úprava cesty do původního použitelného stavu?  Prý se o to obec postará, ovšem až poté, co se vykácené dřevo, uložené podle cesty, odveze k dalšímu upracování. Takže, milí chalupáři, trpělivost, třeba si tam zatím pneumatiku neprorazíte.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]