12. června 2024

Byly volby, byly

Sice jen ty celoevropské, které někteří občánci přehlížejí a volit chodí jen jejich zodpovědnější  část , ale  jako náznak pro další u nás chystané volby (kraje, parlament) to určitou indikaci dává.

Prý celorepublikově v krajích zvítězilo Babišovo ANO, jen v Praze vyhrálo Fialovo SPOLU. Prostě Pražákům se daří dobře a o změnu nestojí (jako dříve – mají své chaty a chaloupky, kde si žijí po svém). Pokud se podíváme na Cvikov - naši vesničku střediskovou, tak tam vyhráli s 33% hlasů Babišovci, vládní koalice SPOLU byla  druhá, ale jen s 18% hlasů. Za nimi s něco pod deseti procenty se umístili Turkovi motoristi a Konečné komunisti. Volit tam  šel jen asi každý třetí volič.

 Celorepublikově si pohoršila vládní koalice, která  nešla jednotně, ale pod třemi logy (SPOLU, STAN a Piráti) a má dohromady 9 poslanců. Při pohledu na jednotlivé strany  dopadli špatně Piráti, Jurečkovi lidovci a i Okamurovci. Piráti moc mluví a málo věší nepřátele na ráhna (jejich minusem je nesplněný slib rozmachu výstavby bytů), Jurečkovci naštvali důchodce zarputilým trváním na osekání budoucích důchodů a výřečný Okamura jako polojaponec  asi nepřesvědčil svým odporem vůči přistěhovalcům a i jeho odmítání EU asi moc neupoutalo, lidé sice uznávají, že ti  z Brusele to vedou kamsi, ovšem  spojená Evropa je rozumný nápad, jen by tam nesměli protlačovat nesmysly jako Green Deal  (s drahými elektroauty a výrobou elektřiny pod heslem “poručíme větru“)  při vědomí, že  i kdyby se v Evropě netopilo a nosili bychom dva a více svetrů, ostatní svět svými zplodinami tu evropskou úsporu  uhlíkových plynů přehluší. A navíc stále je tu prezentována i pochybnost, že tu klimatickou změnu nezpůsobují  lidé, ale příroda. Když totiž kdysi skončila doba ledová a ledovce zmizely i z dnešních Krkonoš, tak to masivní globální oteplení nezpůsobili Neandertálci, neboť auta neměli a topili dřevem.

Trvalým propadákem už asi na dlouho zůstanou rozštěpení socdemáci.

A ještě  jen zmínku o výsledcích v cizině. Ve Francii odpor vůči nepřizpůsobivým muslimským přistěhovalcům přinesl vítězství nacionalistů a to tak, že se i prezident Macron lekl a obratem vypsal nové parlamentní volby (buď si myslí, že to v nervozitě před olympiádou ještě zachrání pro sebe nebo tuší malér a nechce zůstat za to odpovědný). Podobně to dopadlo v Německu, kde to vládnoucí sociální demokrati taky projeli a bavorský předseda vlády už taky volá po nových parlamentních volbách.

Žijeme prostě v převratné době a klid jsme si užili ve svém mládí na chalupách, kdy nás strana a vláda starostí zbavila a ani nás nenutila do svého vládnutí mluvit. Koalici se tehdy říkalo Národní fronta a kdo asi byl tehdy taky její součástí? No přece lidovci! Věděli, že Pánbůh jim ten kamarádšoft odpustí, když se hezky pomodlí. A tak si je připomeňme, jak byli postupně ve vládách s KSČ, s ČSSD a ANO i s ODS.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]