30. června 2024

Globálně se oteplujeme

 Politici a část vědců vítězně prosadila tezi, že globální oteplování způsobuje lidstvo topením a automobilismem. Část vědců byla opatrnější. Ono ses argumentem, že doba ledová skončila i když tehdy neandertálci neměli automobily, těžko polemizuje. A politikům při prosazení Green Dealu nevadil ani fakt, že státy EU mají na ty škodlivé emise v ovzduší vliv jen 9% z celosvětové sumy.

Ovšem v poslední době(samozřejmě bez zájmu medií) se objevuje řada pochybností. Prvním opomíjeným faktem je skutečnost, že propagovaná elektřina (třeba pro auta) se generuje po světě v uhelných či plynových elektrárnách, které emise generují také (ovšem soustředěně na svých místech). Jen jaderné elektrárny kromě generace tepla emise neprodukují (a to to trvalo než je politici v EU vzali na milost).

Dále se opomíjí skutečnost, že výroba nových iridiových baterií do elektroaut není zrovna  bezemisní. Kromě toho se objevuje fakt, že ty baterie občas hoří (i s autem). Konec konců, když byly vynalezeny parní stroje, tak také občas vybouchly. Chtělo to čas a více znalostí při jejich zavádění. Teď svět spechá. Také je problém dojezd elektroaut. Říká se, že průměrný dojezd je 300 – 500 km. Jen ty nejdražší mají dojezd delší. No a tak jet elektroautem na dovolenou třeba do Chorvatska, vyžaduje jednak dobré plánování a asi i delší dobu jízdy. Těch dobíjecích stanic je stále méně než benzinek a údajně ani ta cena nabíjení není zrovna malá.

Zastánci oteplování jsou také propagátoři fotovoltaických zdrojů elektrického proudu. Že v současnosti občas to na střeše zahoří (nebo i vybouchne i s domem) se zatím vysvětluje špatnou instalací. Ovšem  v odborných časopisech v cizině se nedávno objevily úvahy, že velké lány slunečních fotovoltaických panelů (i u nás takové lány jsou – poblíž našich chalup například v bývalém vojenském území u Ralska) mohou mít vliv i na místní počasí. Všichni víme, že na sluníčku se černý předmět ohřeje mnohem víc než předmět světlý. No a ty panely fotovoltaiky jsou, jak víte, černé. U průměrné vegetace dosahuje albedo (poměr odraženého k dopadajícímu záření)  tak 20%. Což znamená, že 80% dopadajícího záření je vegetací pohlceno a může být využito k fotosyntéze.  Fotovoltaické pole může mít albedo až 60%.Čili nad takovým lánem se prohřívá vzduch výrazněji než třeba nad lesem a je i více suchý než normální, ne tak horký vzduch.   A současně stoupající horký vzduch nad takovou oblastí vytlačí běžný vlhký vzduch do větší výšky, kde je  mrazivo, takže se může místo deště vytvořit krupobití (jak o něm v současnosti často čteme).  Možná, že další bádání povede k tomu, že fotovoltaika bude vybavena převodníkem tepla, který ji bude ochlazovat a vznikající teplo využívat (jen to bude fungovat zrovna, když takový ohřev nebude zapotřebí!). 

Více se o tom můžete dozvědět na internetu:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-solary-slunce-potrebuji-ale-take-jim-skodi-vedro-jim-snizuje-vykon-234023

 


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]