8. července 2024

Kácelo se, kácelo

 

Už jsem zde psal o kácení buků v lese  vedle právnického zámečku. Bylo to v březnu a dnešní stav je takový, že u cesty jsou obrovské hromady tří- nebo čtyřmetrových  kmenů a v bývalém lese  leží změť odřezaných větví  a špiček stromů.  Odvoz se zatím nekoná. Údajně lesy těžbu odprodaly nějaké soukromé firmě a odvoz pokáceného dřeva je prý její záležitost. 

Byla zde i debata,  jestli si lidé mohou ty odřezky brát.  Podle jedné informace  by prý Lesy zájemci vytýčily určitou plochu v lese, odkud si může  odpad za určitý poplatek  odvézt, ovšem prý musí tu oblast skutečně vyčistit.

Podíval jsem se, zda je toto nějak předpisově regulováno ( Lesní zákon  289/1995 Sb.) a zjistil jsem toto:

Pokud má ta na zem spadlá větev v nejsilnějším místě průměr menší než 7 centimetrů, je to klest. Klest  je všechno to chrastí a roští, které si v lese leží na zemi. Přesněji, jsou to ty malé oddělené větve stromu, někdy i jiné části stromu, například vršky zbývající v lese po těžbě dřeva. Prostě ty suché a opadané zbytky, jež lesníkům nestojí za námahu. Pokud je to chrastí  v průměru silnější, už je to dříví. Dříví nebrat, to patří Lesům a jejich hospodářům. Ale klest, kůru, to si vzít můžete. Samozřejmě, že je to celé drobet komplikovanější. Teoreticky by si žádný lesník  neměl stěžovat na to, že si berete klest pro svou vlastní potřebu. Ovšem jakmile to budete sbírat do valníků a prodávat to napytlované na palivové burze po tunách, dostanete se nejspíš s majitelem lesa oprávněně do sporu. Doporučuje se si situaci u místního fořta ověřit (a tady koluje ta výše uvedená fáma "ano, ale“). 


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]