19. června 2009

Sekání luk

Travní porosty horských a podhorských oblastí (tedy i louky kolem nás) plní především krajinné funkce. Za tím účelem byla zavedena tak zvaná Agroenvironmentální opatření (AEO) – sloužící právě na podporu rozvoje mimoprodukčních funkcí zemědělství, spočívajících v ochraně životního prostředí. Úkolem je tedy podpořit hospodaření, které je v souladu s ochranou a zlepšením životního prostředí. Zachovává se tak území vysoké přírodní hodnoty a udržuje se biologická rozmanitost krajiny. Vlastníci luk dostávají pro podporu takového hospodaření dotace (pevná sazba na hektar podle druhu obhospodařování). O dotaci se žádá, minimální plocha po získání dotace je 5 ha a smlouva obvykle platí na 5 let.

V našem okolí vidíme jednak využívání luk jako pastvin při biologickém chovu dobytka a jednak využívání jako zdroje zelené hmoty pro krmení. Pro sekání luk platí stanovené termíny. Horské a suchomilné louky se obvykle sečou do 15. července, louky – hnízdiště chřástala až k 15. srpnu.

V uplynulých letech probíhalo kolem nás sekání až v létě, právě se zdůvodněním hnízdění chřástala. Chřástal polní se řadí mezi celosvětově nejohroženější a nejzranitelnější druhy ptáků. V posledních desetiletích vymizel z velkých oblastí západní a střední Evropy. Vloni ani letos jsme noční „chřástání“ neslyšeli, takže letos proběhlo sekání i vzhledem k celkovému urychlení růstu v přírodě už v červnu.

Sekání má probíhat ve vazbě na zrání různých druhů trav a odkládání sekání není vhodné, protože při něm dochází k úhynu nižších druhů trav, které jsou vyššími druhy zastíněné. Bohatá směs různých travin je tak poškozována. Sekání se má provádět od středu pozemku ke krajům, aby se případná na pozemku ukrytá zvěř (i ptáci) vytlačila mimo pozemek. Sekání směrem ke středu je naopak zažene do bezvýchodné situace. Správné sekání se evidentně v našem okolí nepraktikuje, čehož je důsledkem i to, že na louce pod penziónem U Naděje sekačka zabila dva koloušky.

Jinak ovšem letos oproti jiným rokům proběhlo sekání, sušení s obracením a balením do válců rychle během několika dní, takže ve válcích je seno kvalitní na rozdíl od některých dřívějších roků, kdy bylo posekané seno ponecháno několik týdnů na pospas počasí a baleno bylo už zahnívající.


Komentáře:
Souhlasím s tím, že brzké sekání luk a mezí je ve většině případů naprosto zbytečné a někdy až kruté k přírodě. Sekání trávy je od jara do podzimu můj denní chleba, ale i přes to důrazně nedoporučuji sekat přírodní louky a travnaté plochy v blízkosti lesů dříve, jak v létě..
 
My máme u zahrady také kousek louky. Část sušíme na seno pro králíky a zbytek sekáme. Dřív jsme měli klasickou benzínovou sekačku, se kterou než jsme trávu posekali, tak jsme mohli začít zase znovu. Manžel ale naštěstí narazil na zahradní traktory a jeden koupil, takže teď máme trávu posekanou mnohem rychleji a hlavně pohodlněji.
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]