28. června 2011

Dražba

13. července bude firma EURODRAŽBY vydražovat chalupu čp. 11 v horní části Trávníka. Vyvolávací cena je 150 tisíc Kč. Dražební vyhláška s podrobnostmi je na adrese

http://img.sreality.cz/advertpdf/201105/1912/dd/4dd50cccdd6fc1b9b4120300.pdf

Ačkoliv prohlídka objektu byla pro zájemce stanovena na 27. a 29. června, trousí se okukovatelé okolo už alespoň 14 dní. Doufejme, že nový nabyvatel bude slušný chalupář.

Připojen je obrázek objektu, převzatý z webu realitní firmy SREALITY, kde je dražba inzerována.


21. června 2011

I dobří trampi se vrací

Dostali jsme konečně SMS zprávu od našich trampských cestovatelů, ovšem je to už těsně před jejich návratem. Uvádím výňatky:

Žijeme. Jsou tu problémy se. signálem, týden jsme byli v divočině mimo dosah. Z potlachu jsme odjeli tuto neděli a jsme v Pentictonu u kamaráda Bédi. Budeme tu do úterka, kdy se vracíme do Vancouveru a ve čtvrtek odlet domů.

Viděli jsme krásnou přírodu, zvířata a řeky. Ohromné rozdíly: déšť, slunce, zima. Už se těšíme domů.

Honza a Tonda spali ve stanu, kde bylo sucho. Já v půjčeném stanu, kde pršelo, tak 12 dní v mokru. Ale zážitky to překryly. Ahoj Eda

Pamětníci si možná vzpomenou, že tak před 50 lety reprezentoval Kanadu na hokejovém místrovství světa vždy jen amatérský tým. A v roce 1955 to byl právě tým z Pentictonu, který mistrovství vyhrál, když porazil ve finále SSSR 5:0. Vzpomene si někdo na útok bratří Warwicků?

Dodatek 22. června ráno:

Naši trampové dorazili šťastně do Vancouveru, dnes si prohlédnou město a zítra kolem druhé hodiny místního času odlétají zpět domů. Zážitků mají plno, výňatky z jejich deníku uveřejním.
Dodatek 23. června: Dvě fotky od kamarádů z Vancouveru.
Dodatek 24. června: Naši cestovatelé přistáli v 13:15 na Ruzyni. Ve 20:30 dorazil první (a zatím jediný) do Trávníka. Toníku, vítej!

9. června 2011

Bautzen – Budyšín

Byli jsme se podívat v blízkém německém městě Bautzen. Protože leží v Lužici má i své lužickosrbské jméno Budyšín.

Dostaneme se tam po silnici, která odbočuje před Rumburkem z kruhového objezdu vpravo. Objedeme Neugersdorf a na světelné křižovatce hned za nákupními centry Kaufland a OBI odbočíme na silnici č. 96, která sice projíždí řadou městeček, ale zavede nás přímo do středu Bautzenu. Nejlépe uděláme, když po vjezdu do města odbočíme na první velké křižovatce vlevo na Clara Zetkin Str. Asi po 250 m vjedeme na dlouhý most přes řeku Sprévu, ze kterého je krásný rozhled na starý střed města (auto zaparkujeme v některé boční ulici za mostem a pěšky se na most vrátíme). Pohled je na prvním obrázku.

Staré město je na skalní plošině, kterou Spréva obtéká. Z mostu vidíme hrad Ortenburg a městské středověké věže a bašty.

Pak se s autem vrátíme na zmíněnou křižovatku, odbočíme na ní vlevo (na centrum), ale hned zabočíme vpravo do uličky za rozsáhlým nákupním centrem, kde můžeme zaparkovat. Prohlídku starého města je nutno absolvovat pěšky. Nejprve přijdeme na náměstí Hauptmarkt, kde je radnice se slunečními hodinami (druhý obrázek). Odtud přijdeme na druhé náměstí Fleischmarkt, kde je dóm sv. Petra. Je zajímavý tím, že je to společný katolický a luteránský kostel a je postaven jako čtyřlodní (!) basilika.

Za dómem se dáme doleva a hradní branou přijdeme na krásný starý hřbitov mezi hradbami nad řekou se zbytky gotického kostela. Od hřbitova projdeme kolem přestavěného hradu, lužickosrbského muzea k modernímu divadlu. Také můžeme ze hřbitova hradní centrum obejít po cestě na svahu nad řekou Sprévou.

Občerstvit se můžeme v některé z řady útulných restaurací v uličkách kolem hradu. Pěkná restaurace je Münchshof v Heringstrasse, kde mají na okně sošku čertíka, který asi mnichy pokoušel (na třetím obrázku). Město se vám jistě bude líbit.

Silnice č. 96 pokračuje na sever, kde pár kilometrů za Bautzenem je u městečka Grosswelka Saurierpark s dinosaury ve skutečné velikosti a přírodní bludiště (tam se bude líbit hlavně dětem).


4. června 2011

Trávník a Kanada

Tři naši kamarádi, o kterých jsem minule psal, jsou už dva dni v Kanadě. Doletěli dobře, na letišti ve Vancouveru převzali v půjčovně auto a bez problémů se přesunuli k našim místním přátelům.

Provedli potřebné nákupy a dnes vyrážejí do prvního cíle – horského střediska Whistler, kde se loni konaly zimní olympijské hry. První zpráva od nich přišla jako SMS na mobil jedné z manželek. I nadále budeme se zájmem sledovat jejich anabázi po Kanadě.

Aby se ovšem udržela početní rovnováha mezi obyvatelstvem Kanady a Trávníka, tak právě teď zase u nás v Trávníku pobývají tři ex-trávničtí Kanaďané. Jaruška, Slávek a Lexa vás na připojeném obrázku zdraví.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]