18. října 2015

Nejen chalupou žije člověk



Je pravdou, že chalupář se nenudí, tu opraví to, tu zas tohle. Seká trávu na zahradě, vysazuje kytičky či zeleninu, prořezává stromy, prostě stále je nutné něco dělat.

Přesto si místní chalupáři z našich dvou vesnic stihli odskočit do mnoha míst ve světě.



Za socialismu  jsme opakovaně společně  stanovali v Dederonii u Baltu. S termíny jsme měli mimořádnou kliku, protože nejen, že moře bylo přijatelně teplé, ale jednou byl dokonce byl takový hic, že v kempu byl vyhlášen zákaz rozdělávání ohňů, Tehdy jsme jednu noc spali ve spacákách na pláži s tím, že budeme k ránu koukat, jak nad mořem vyjde slunce. No, zaspali jsme to, což je doklad, že žádný ranní chlad nás nevzbudil.

A z té doby je i vzpomínka na to, jak jsme ve třech autech podnikli spanilou jízdu Trávník – Kavkaz a zpět. Ujeli jsme tehdy přes 8 000 km za 26 dní a viděli krásu velehor i tehdejší bídu sovětských lidí. Ovšem jejich dobrosrdečnost byla úžasná. Představte si, že když  taxikář (!) ve Tbilisi, zjistil, že jsme Češi, řekl že pro něj světová válka skončila v Praze a za nic na světě si od nás nenechal za rito zaplatit!

Někteří z nás jezdili pravidelně na podnikovou rekreaci do Jugoslávie. To se v červnu v některém kempu o moře postavilo separátní stanové městečko, ve kterém se pak střídali zaměstnanci podniku. V září se zase stany zbouraly a odvezly.

Sem tam někdo se v té době podíval i na bratrskou Kubu.



V letech kolem roku 2000 probíhala  v létě společná akce“ týden někde v Česku“. Vybralo se atraktivní místo a 5 – 6 chalupářských párů tam na týden odjelo a  podnikalo výlety do okolí. Navštívili jsme tak Šumavu, Krkonoše, západočeské lázně, Hanou, východní Čechy nebo jižní Moravu.

V r. 2002  prožily dvě naše rodiny společně s dalšími přáteli, dokonce i s manželským párem z Dánska,  týden ve Vysokých Tatrách.
Nedávno zase ři roky po sobě dva chalupářské manželské páry z Trávníka  na podzim vždy pár dní poznávaly Šumavu.



Po roce 1989 se samozřejmě obzory rozšířily.  Někteří naši chalupáři se dostali na služební cesty až do USA, do Mexika,  Japonska, Indie, Iráku (tam byli hned dva trávničáci), Číny nebo do Singapuru. 

 

Ale i soukromě se jezdilo do ciziny.  Výhodou bylo zaměstnání na dráze nebo na letišti, protože doprava  byla za hubičku. K výletům do blízké ciziny patřily pobyty v maďarských termálních lázních, o kterých jsem tu v příslušné době už psal. 
Asi třikrát se parta našich chalupářek (dvě – tři se uvolily vzít s sebou i manžely)  na podzim podívala na tureckou Rivieru nebo na tureckou část Kypru.

Některé rodiny zase navštívily Řecko, Chorvatsko,Egypt nebo Tunisko. Ti dobrodružnější vyrazili na několikatýdenní pobyty do  USA,  Kanady, Peru, do Austrálie a, do Japonska nebo až na Nový Zéland. O takových cestách jsem psal už dříve - například o ¨kanadské anabázi našich tří trampů nebo o dárku k sedmdesátinám autora blogu - cestě do Japonska.


K mimořádným cestovatelům patří i ti, co nás v r. 1968 opustili, ale o nich až příště.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]